L’Ajuntament de Barcelona dona un ultimàtum a les plataformes que publiciten pisos turístics il·legals

El consistori els deixa un mes i mig de marge perquè compleixin amb els protocols acordats


L'Ajuntament de Barcelona ha donat aquest dimarts un ultimàtum a les plataformes de lloguer d'allotjaments turístics per publicitar pisos sense llicència i cometre altres “incompliments”.

Així ho ha explicat la tinenta d'alcaldia Janet Sanz després de reunir-se amb representants d'Airbnb, Booking, Homeaway i Apartur. Sanz ha donat als tres primers un mes i mig de marge i els ha amenaçat amb endurir sancions i tenir en compte els seus incompliments en regulacions futures. “Han de decidir si donen cobertura a la il·legalitat o no”, ha assegurat la tinenta, que exigeix un compromís “ferm” per part de les plataformes digitals.

“Si només hi ha 9.600 llicències de pisos sencers a la ciutat de Barcelona només es poden publicitar aquestes, per tant, ha de ser senzill”, ha conclòs. La tinenta d'alcaldia ha apuntat que hi ha “diferents graus d'incompliments” per part de les plataformes però no ha volgut concretar quines incompleixen més o menys i s'ha limitat a dir que cap compleix al 100% els protocols interns acordats amb el consistori després de mesos de treball.

Els incompliments, ha dit Sanz, van des de publicitar pisos il·legals, no facilitar als serveis d'inspecció municipals la informació que se'ls demana o trigar mesos a retirar l'anunci d'un apartament sense llicència turística. “No tolerarem cap incompliment més”, ha dit Sanz amb relació als protocols però també a la llei. “D'entrada no poden deixar publicitar pisos turístics il·legals que no tinguin número de registre o llicència real”, ha insistit sobre les plataformes.

Per tot plegat, el consistori ha exigit a les plataformes “compromís” i ha suggerit que treballin juntes, si cal, en un registre d'anunciants que impedeixi publicitar pisos il·legals. El missatge, ha remarcat Sanz, és “d'esgotament” per part del consistori davant els incompliments reiterats. Fins i tot ha dit que algunes plataformes “donen cobertura a anuncis il·legals que amaguen darrere grups organitzats amb pràctiques mafioses”.

Resposta amb més sancions

Janet Sanz s'ha referit a les sancions com una via possible si la resposta de les plataformes d'aquí a un mes i mig no els satisfà. En aquest sentit, ha donat a entendre que des que es van signar els protocols interns aquestes s'havien relaxat. Amb tot, després ha matisat que s'han continuat aplicant i que ara podrien ser “més contundents” en l'aplicació de multes.

Segons dades facilitades per l'Ajuntament, fins ara s'han obert més de 16.000 expedients per possible activitat il·legal i s'ha ordenat el cessament de l'activitat en 6.300 d'aquests casos. Prop del 50% ja han deixat de fer l'activitat. Per altra banda, també s'han obert 8.000 expedients sancionadors i s'han executat 430 precintes.

En aquest context, Sanz ha remarcat la tasca dels serveis d'inspecció municipal i ha remarcat la importància de la taula de diàleg amb les plataformes digitals. “Ha de ser una lluita compartida i tothom s'ha de fer corresponsable”, ha assegurat, demanant-los ser “contundents”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article