Identifiquen un perfil de persona capaç de controlar el VIH sense tractament durant més de 25 anys

Els investigadors estudien un home i dues dones que no tenen el virus tot i no haver pres antiretrovirals


Un grup d'investigadors ha identificat un perfil de persona capaç de controlar el VIH sense tractament durant més de 25 anys. Han realitzat un estudi amb tres pacients, un home i dues dones, que després d'infectar-se fa més de 25 anys, no tenen el virus detectable en sang ni han desenvolupat la malaltia tot i no haver pres antiretrovirals.

Els científics han investigat quins factors genètics, immunitaris i virals comparteixen per buscar la manera de replicar-los en la resta de persones infectades. També treballen per determinar un perfil comú que permeti identificar des del moment del diagnòstic quines persones podrien controlar el virus per si soles.

El treball, publicat a 'Scientific Reports', està liderat per l'Institut de Salut Carles III de Madrid, l'Hospital Universitari Virgen del Rocío de Sevilla i l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa de Barcelona i la Generalitat. També hi ha col·laborat el Centre Sanitari Sandoval, de l'Hospital Clínico San Carlos de Madrid.

Els autors de l'article es refereixen a les persones amb aquest perfil com a 'controladors d'elit excepcionals'. Ja s'havia parlat del concepte de 'controladors d'elit' per referir-se a aquelles persones que poden controlar la replicació viral i no tenen símptomes d'infecció. Però molts d'ells acaben perdent aquesta capacitat. En el cas dels excepcionals, s'han mantingut sans durant uns 30 anysi fins i tot les dues dones van donar a llum fa dècades a nadons que no tenen la infecció sense haver pres medicació durant l'embaràs.

Tenir controlat, inactiu i invisible el VIH

Amb aquest estudi es busca una cura funcional, que no pretén l'eliminació total del virus, sinó tenir-lo controlat, inactiu i invisible. Les tres persones del treball presenten una complexa combinació de factors genètics, virològics i immunològics que els permet un control extrem de la infecció, que es produeix només si es donen simultàniament tots aquests factors. Per això, els investigadors han dut a terme un estudi exhaustiu per identificar-los.

En primer lloc, el treball ha detectat en elles nivells de virus molt per sota (fins a 10 vegades inferior) dels de les persones que prenen tractament antiretroviral. A més, després de l'anàlisi de milions de mostres, no s'ha pogut recuperar cap virus capaç de replicar i continuar la infecció.

Els científics han comprovat també que els nivells de variabilitat viral són extremadament baixos (8 vegades menors) que en altres persones infectades, la qual cosa demostra que són virus molt poc actius.

Finalment, han detectat que les tres persones presenten variacions en el seu genoma associades al control de la infecció pel VIH. Tenen de manera natural una resposta immunitària molt potent contra el virus i baixos nivells d'inflamació, el que podria haver ajudat a assolir el control viral durant les primeres fases de la infecció.

Els investigadors creuen que és possible que hi hagi altres persones del grup dels controladors d'elit amb característiques clíniques semblants a aquests tres, i que podrien ser identificades gràcies als marcadors determinats en aquest estudi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article