Creu Roja atén més de 440 famílies gironines amb pobresa energètica durant el 2019

A banda de les ajudes econòmiques, s'han fet cursets de formació relacionats amb l'eficiència energètica


La Creu Roja ha atès més de 440 famílies gironines amb dificultats per fer front al pagament dels rebuts d'aigua, llum i gas durant el 2019. En concret, l'entitat ha atorgat un total de 518 prestacions a 564 persones usuàries. A banda de les ajudes econòmiques, s'han fet diverses formacions en eficiència energètica (382 al llarg de l'any) i s'han entregat 486 quits de microeficiència amb bombetes LED per optimitzar al màxim el consum. La Creu Roja denuncia que la pobresa energètica impacta sobretot "en aquelles persones més vulnerables" i que pràcticament la meitat de les famílies han d'escollir entre "portar una alimentació adequada o bé escalfar les seves llars".

L'entitat també ha elaborat 200 auditories sobre l'estat dels habitatges de 200 famílies de la demarcació. En la valoració prèvia que ha fet sobre la situació de les persones més vulnerables, a banda d'identificar si viuen en una llar amb unes necessitats especials d'energia (persones amb malalties cròniques, electro-dependents o amb nadons), ha escrit un informe amb les recomanacions relacionades amb la possibilitat de sol•licitar el bo social, amb canvis de potència contractada o petites rehabilitacions de l'habitatge que permetin fer-lo energèticament més eficient.

Segons la Creu Roja, mitjançant les activitats d'eficiència energètica s'ha aconseguit que cada llar hagi reduït en uns 90 euros anuals la seva factura de la llum i cada quit ha permès estalviar 11' 70 quilos de CO2 llançats a l'atmosfera. Aquesta darrera inversió realitzada es veu reflectida al cap de l'any en la factura de cada família. Ara el repte de la Creu Roja és "ampliar notablement el nombre de famílies ateses", per això compta amb el suport de les empreses subministradores.

Una problemàtica social generalitzada

La pobresa energètica no és un problema exclusiu de la demarcació de Girona, sinó que és ben present a tot l'estat espanyol. Des de la Creu Roja, i citant dades d'Eurostat del gener del 2020, apunten que la pobresa energètica relacionada amb la capacitat de les llars de mantenir una temperatura adequada ha tornat a créixer a Espanya i afecta el 9,1% de la població (l'any anterior va ser el 8%). Una situació que impacta especialment damunt les persones vulnerables, que es veuen obligades a escollir entre pagar les seves despeses bàsiques o escalfar els seus habitatges.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article