Una escola religiosa de l’Eixample serà la primera concertada en passar-se a la xarxa pública

El col·legi Immaculada Concepció obrirà al setembre com institut escola públic després de l'aprovació del decret de canvi de titularitat


El Col·legi Immaculada Concepció de Barcelona obrirà el setembre vinent com un institut escola de titularitat pública. Oferirà 450 places des de P3 fins a 4t d'ESO a l'Eixample, una de les zones de la capital catalana amb més demanda d'oferta pública.

Les famílies de l'escola podran mantenir la plaça i l'equip docent podrà continuar exercint al mateix centre. És l'acord a què han arribat el Consorci d'Educació de Barcelona i la titularitat del centre, que també inclou un lloguer de les instal·lacions per als propers 15 anys i prorrogable. El consell escolar ha aprovat el canvi aquest dimecres.

El centre havia perdut alumnat des del 2011 i havia hagut d'acomiadar professorat per fer front a una situació que generava “incertesa”. Actualment, l'escola acull 400 alumnes. Era de dues línies però el 2011 va començar a patir un descens de la demanda que li va fer tancar una d'aquestes línies i ara, només hi ha dos grups a partir de 6è de Primària. La portaveu de les religioses missioneres, Núria Dausà, ha explicat que la gestió econòmica la portaven bé, perquè eren “molt creatius” a l'hora de buscar recursos, però que malgrat tot, es va haver de recórrer als acomiadaments i per tant, reconeix que ha estat un procés “molt dolorós”. No creu que el centre hagués hagut de tancar però sí que reconeix que la situació era “insostenible” i per això han buscat altres solucions.

En aquest sentit, Dausà ha explicat que el decret els va permetre buscar la “viabilitat” del projecte, amb més de 140 anys d'història. Per Dausà, la gran oferta concertada del barri restava opcions a la seva escola i es va pensar que passar a la xarxa pública podia ser una opció.

La negociació s'ha dut a terme amb molta discreció i fins aquest dimecres no s'ha plantejat a les famílies. Segons Dausà hi havia molta incertesa i la decisió final ha donat “tranquil·litat” tant a les famílies com als professors. En una assemblea aquesta mateixa setmana, ha explicat Dausà, la nova directora ja ha explicat que el projecte inicial seria “continuista” i que s'aniran provant millores. Per les famílies, diu Dausà, és la garantia que l'aposta de creixement que sempre s'havia fet es consolidaria.

Transició cap a la xarxa pública

L'equip actual, 35 mestres i professors i 7 de personal d'administració i servei, mantindrà la plaça fins a la jubilació, així com les condicions laborals (només se'ls modificarà l'horari de concertada a pública). S'hi incorporaran sis nous docents més, entre els quals, la direcció del centre que treballarà, amb un equip directiu amb presència del personal actual.

El centre, que provisionalment s'anomenarà Institut Escola Eixample, té actualment 400 alumnes però oferirà, pel setembre vinent 450 places des de P3, que creix en un grup i serà de dues línies, fins a 4t d'ESO. El Departament d'Educació hi invertirà fins a 2 milions d’euros per adequar els espais als requeriments dels nous projectes educatius. Les obres es faran a l'estiu i es calcula que s'allargaran nou anys.

Primera absorció

El Col·legi Immaculada Concepció es convertirà en el primer centre concertat religiós que passa a la xarxa pública després de l'aprovació del decret del maig passat que obria la porta a aquesta solució per a escoles concertades en zones d'alta demanda de places públiques. Segons ha explicat el conseller, aquest canvi no respon a la “voluntat” del Consorci “d'expansió”, sinó d'adequació de la realitat. Bargalló ha destacat que per “qüestions diferents”, ja sigui la crisi econòmica o “un canvi d'actitud social i generacional“ ha crescut la demanda de places públiques i que les diferents administracions “no poden estar d'esquena”.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que és la primera vegada que un col·legi concertat religiós queda absorbit per la xarxa pública i ha posat en valor el fet que sigui fruit d'un acord que permet “fer coincidir interessos”, ja que l'escola tenia menys demanda i patia per la viabilitat del projecte, mentre que el Consorci necessita més escoles en un barri com l'Eixample, amb pocs solars disponibles.

Una vintena de casos en estudi

Bargalló també ha explicat que hi ha 32 peticions més d'escoles concertades o municipals que volen passar a la xarxa pública i que, d'aquestes, una vintena compleixen els requisits i s'estan analitzat. La meitat són a la ciutat de Barcelona i l'altra meitat, a la resta del país. El conseller també ha concretat que per al curs vinent no hi haurà cap més canvi de titularitat a la capital catalana però no ha descartat que sí que es doni alguna altra població.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article