Les famílies d’origen migrant encapçalen les llars en risc de pobresa a Catalunya

Un estudi de Save The Children mostra per primera vegada com són les llars on hi ha infants i de quina manera estan exposades a la pobresa


En el context de l’elaboració i negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, Save the Children ha publicat l’informe ‘Famílies en risc’ per mostrar per primera vegada com són les llars on hi ha nens i nenes arreu de l’Estat i a Catalunya, i de quina manera estan exposades a la pobresa.

L’estudi de l’organització descriu cinc perfils representatius de les famílies catalanes amb menors a càrrec; dels quals quatre estan sobre exposades a la pobresa: les llars amb adults d’origen migrant (42.003 llars), les famílies amb treballadors pobres (257.640 llars) de les quals destaca la proporció especialment alta de mares soles amb fills (15% llars), les famílies amb avis i àvies (60.956 llars) i classe mitjana rural (160.944 llars). L’ONG proposa que les mesures polítiques i econòmiques destinades a pal·liar la pobresa infantil tinguin com a prioritat a aquests col·lectius.

En total, Save the Children ha analitzat les principals característiques de més de 873.324 llars a Catalunya amb les dades de les dues últimes ‘Enquestes de Condicions de Vida -2017 i 2018’ publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’informe assenyala que el perfil de llars d’origen migrant és el més afectat per la pobresa, seguit dels treballadors pobres i les llars on conviuen avis, pares i nets. Se n’extreu també que el 72% de les famílies d’origen migrant no pot afrontar despeses imprevistes i un 20% no pot fer front al pagament mensual de les factures de gas, aigua i electricitat.

“La pobresa afecta de manera negativa en el benestar i desenvolupament de la infància i posa en entredit el compliment de drets fonamentals. Aquesta xacra social afecta un 25,8% de les llars amb nens a càrrec a Catalunya davant el 14,3% amb llars sense fills, i això només es pot combatre amb inversió. Per això, a nivell estatal és urgent que es contempli en els Pressupostos seguir augmentant la prestació per fill a càrrec fins arribar als 100 euros al mes per protegir a les famílies més vulnerables”, assenyala Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància a Save the Children Catalunya.

En total hi ha 404.000 menors a Catalunya patint pobresa i exclusió, arreu de l’Estat en són 2,1 milions. Per això, Save the Children demana al Govern espanyol i a la resta de forces polítiques que en els propers Pressupostos Generals de l’Estat posin el focus en les famílies més vulnerables i se centrin en aprovar mesures de calat social.

“Cal reduir la desigualtat i la pobresa entre aquelles famílies que més ho necessiten i no s’està fent. A Catalunya és urgent i necessari millorar la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadana perquè arribi realment als qui més ho necessiten, els nens i les nenes”, afegeix Rivas.

Save the Children recorda que el cost mínim per poder criar un nen o nena en condicions dignes a Catalunya és de 626 euros al mes, una xifra que pot créixer fins als 714 euros mensuals si parlem d’adolescents d’entre 13 i 17 anys. En aquest càlcul cal tenir en compte que el salari mínim és de 950 euros.

Per tot això, a més de l’augment de la prestació per fill a càrrec i l’augment d’inversió en protecció social a les famílies fins arribar a la mitjana europea, Save the Children insisteix en garantir la igualtat d’oportunitats, la qualitat educativa i l’equitat. “El 80% dels nens i nenes que han nascut en una família pobre seran adults pobres. Hem de trencar aquest cercle de desavantatge que s’hereta i que lastra la infància i la societat en el seu conjunt”, afirma Rivas.

Save the Children treballa en programes arreu de Catalunya que busquen trencar aquest cercle de transmissió de la pobresa de pares i mares als seus fills a través de l’educació. L’organització acompanya anualment més de 1.000 nens i nenes i 600 famílies a Barcelona, Badia del Vallès, Canovelles i Lleida a través dels seus programes de lluita contra la pobresa infantil. L’atenció consisteix en activitats de reforç escolar i d’oci i temps lliure així com de repartiment de material escolar. Els professionals de l’ONG també faciliten ajuda psicològica i teràpia psicosocial a les famílies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article