El 75% dels trastorns mentals comencen a l’adolescència.

La primera joventut és l’etapa en què apareixen la major part dels trastorns mentals i que és més difícil d’assimilar


Segons l’Organització Mundial de la Salut, la salut mental es defineix com un estat de benestar en el qual l’individu és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma productiva i és capaç de fer una contribució a la comunitat.

Tenir eines per a una bona educació emocional és clau, especialment en l’adolescència ja que el 75% dels trastorns mentals comencen abans dels 18 anys. L’adolescència, per tant, és l’etapa en què apareixen la major part dels trastorns mentals i que és més difícil d’assimilar, pels més joves i el seu entorn.

Concretament, 66.501 joves menors de 18 anys s’han visitat als Centres de Salut Mental Infantojuvenils l’any 2017, un 5% més que a l’any 2016, segons dades de la Central de Resultats. I d’aquests, el 33% han seguit un tractament amb fàrmacs. És a dir els CESMIJ atenen ja el 6% de la població entre sis i 18 anys.

En el 64% de les visites als centres infantojuvenils s’atenen nois, que també representen el col·lectiu majoritari amb diagnòstic de Trastorn de Dèficit d’Atenció i hiperactivitat. En canvi, el trastorn d’adaptació és el diagnòstic majoritari entre les noies. Amb tot, el 43% dels infants catalans amb trastorn deixen de visitar-se als centres de salut mental a partir dels 18 anys, és a dir, quatre de cada deu joves no fan la transició als centres de salut mental d’adults. Les taxes de depressió i ansietat entre els adolescents han augmentat un 70% en els darrers anys.

Malgrat aquests alts percentatges, ara com ara, l’estigma en salut mental encara és molt present en la societat. Per això, la prioritat tant de l’administració com de diferents entitats del sector és la promoció de la salut mental i lluita contra l’estigmatització a través de programes de sensibilització i campanyes.

Per millorar l’atenció a la població infantil i adolescent amb malaltia mental el departament de Salut ha dissenyat el Pla de Salut Mental (2016-2020) amb una dotació pressupostària de 70 milions d’euros. Un pla que s’articula a través d’intervencions conjuntes dels serveis de salut, educatius i socials que destaquen la detecció precoç fins a l’abordatge de la malaltia mental, per part dels professionals implicats en els diferents sectors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article