Més de 300 treballadors protesten davant la DGAIA per reclamar un augment salarial del 27%

La plataforma Professionals del Tercer Sector en Lluita, el CEESC i els sindicats es mobilitzen, per primer cop plegats, per exigir un nou conveni d’acció social


Més de 300 professionals socials han tallat aquest dimarts l’Avinguda del Paral·lel de Barcelona davant de la Direcció General de la Infància i l’Adolescència (DGAIA). El clam és clar, entre els educadors, els patrons, els sindicats majoritaris, les entitats petites i les fundacions més grans: fa deu anys que els preus amb què l’Administració externalitza els serveis d’atenció a les persones al tercer sector, en concret els d’infància, estan congelats i això repercuteix en una gran inestabilitat laboral.

En declaracions als mitjans, un dels professionals del tercer sector, Jordi Barti, ha explicat que des del 2010 els salaris dels educadors estan pràcticament congelats i que han calculat que s’ha perdut un 30% del poder adquisitiu, mentre que els sous només han pujat un 3%. Per això, reclamen que per aquest 2020 hi hagi una partida pressupostària que permeti revertir la situació i, per tant, augmentar les retribucions un 27% més. Així, aposten per millorar el conveni d'acció social que, segons ha explicat Barti, depèn del pressupost i dels increments de despesa del Departament d'Afers Socials i Famílies en infància i adolescència.

Per aquest motiu, el col·lectiu vol que aquest augment es “referenciï” per llei, la d'infància, la de pressupostos o la d’acompanyament, i han assegurat tenir tota la base jurídica per traspassar-la al Parlament. De fet, aquesta mateixa tarda, representants del col·lectiu es reuneixen amb els grups parlamentaris per presentar aquesta proposta que passa per destinar el pressupost d'altres partides a infància. Barti ha lamentat que el sector d’atenció a la infància i l’adolescència és un sector “oblidat i invisible”. Esperen que, a partir d'aquestes mobilitzacions que s'estan preparant, aquest fet pugui canviar.

Aquest cop, la protesta ha sorprès per la unanimitat amb què el sector ha animat a treballadors i educadors socials a mobilitzar-se. No havia passat mai fins ara que, sota el paraigües d’una plataforma —Professionals del Tercer Sector en Lluita—, el Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya (CEESC) donés suport explícit a la convocatòria de protesta, amb els sindicats, majoritaris i minoritaris, o les grans federacions com la FEDAIA i altres entitats del sector. Reclamen un “nou conveni laboral per a l’acció social i la millora de les condicions dels treballadors”.

Amb xiulets i crits, els més de 300 professionals, molts amb samarretes taronges, han cridat consignes com “Els infants no són mercat” o “Apugeu-nos el sou”. A les pancartes s’hi han pogut llegir lemes com “La DGAIA desempara” o “Deu anys de sous congelats”. De fet, la plataforma que aplega les demandes ha fet circular un vídeo en què expliquen en detall quines són les seves reclamacions.

“No ens deixem utilitzar”

Tot i que també hi han participat, els sindicats més crítics, com la CNT, veuen amb recel l’estratègia dels grans actors del tercer sector en l’àmbit d’infància. “Anem a la mobilització per teixir la solidaritat entre treballadors de base, però també som conscients de com de bé li va aquest joc als qui ens precaritzen. No ens deixem utilitzar”, reblen en un comunicat, on acusen de “connivència clara” a la patronal La Confederació, el CEESC i els sindicats CCOO i UGT. “Demanen un major finançament, precisament, per a aquelles entitats que s’enriqueixen maximitzant els seus beneficis amb una política d’incompliments de plecs i convenis, amb el beneplàcit de l’Administració”, etziben.

La resposta de la DGAIA

Fonts del Departament expliquen, però, que entenen les reivindicacions i que estan oberts a escoltar-les, i que la mateixa secretaria d’Infància i Adolescència, Georgina Oliva, els ha proposat una reunió amb aquesta intenció. “El Govern té voluntat de millora, com es demostra en el procés de reflexió del sistema en el que s’ha engegat un espai de debat i participació per part de sindicats, entitats de segon nivell i professionals, d’avaluació dels actuals serveis a la infància, redisseny si s’escau d’aquests, i revisió dels costos econòmics derivats d’aquesta avaluació”, admeten a la conselleria.

A més, recorden que l’administració pública “no paga directament als i les professionals de les entitats, sinó que ho fan aquestes, i les entitats són també les encarregades de fixar la relació laboral en el marc d’una relació privada”. Per això, argumenten, l’administració és l’encarregada “d’acompanyar” aquests professionals i vetllar pel compliment de les condicions laborals.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha passat de 218.801.977 euros per la DGAIA el 2015 als 369.446.048 de 2019, amb un augment de 88,2 milions d’euros a 205,1 milions en concerts i gestió delegada. A més, recorden a la conselleria que en els Pressupostos de 2020 s’ha inclòs per primera vegada la perspectiva d’infància, i s’ha comprovat un índex de focalització del 140% dels pressupostos 2020 d’acord amb la metodologia Unicef. El pressupost per polítiques d’infància puja un 29,7% respecte a l’anterior, fins a 305,8 milions d’euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article