Els sindicats d’educació reclamen de nou la retirada del decret de reforma de l’FP i amenacen amb una vaga indefinida

Segons les organitzacions, els alumnes passaran “d'aprendre un ofici a aprendre un lloc de treball”


Els sindicats d'educació han sortit aquest dijous de la mesa tècnica de l'FP tornant a reclamar la retirada de la reforma que es vol fer en considerar que es posa al servei de les empreses. En declaracions als mitjans, el portaveu nacional d'USTEC-STEs, Ramon Font, ha assegurat que el nou model farà que els alumnes passin “d'aprendre un ofici a aprendre un lloc de treball”, perquè s'augmenten les hores de presència als centres de treball i es retallen les hores als centres educatius. Per això, els sindicats, que no descarten una vaga indefinida si no es retira la proposta, alerten que la reforma pot comportar una retallada en la plantilla, tot i que han obtingut el compromís d'Educació d'almenys mantenir-la per al curs vinent.

De forma unitària, els sindicats rebutgen la reforma plantejada pel Departament perquè no aporta cap diferència amb la que ja es va plantejar a finals de curs passat i que després es va aturar per la manca de consens. Segons el portaveu d'Educació de CCOO, Rodrigo Plaza, i adverteix que Educació té la intenció de comunicar els canvis als centres a final d'aquest mes i per tant, ja no hi ha temps de treballar amb els professors.

La principal queixa dels sindicats sobre aquesta reforma és l'augment de les hores als centres de treball en detriment de les hores als centres educatius, un canvi que, segons la portaveu de la Intersindical-CSC, Marina Sureda, no respon a criteris pedagògics. Des del sindicat Professors de Secundària, Lucia Aguilar exemplifica la situació i assegura que en un grau d'informàtica l'alumne perd les hores que tenia per aprendre a programar perquè tot s'uneix en un “batibull” de projecte i per tant, deixa d'aprendre les coses que donaven “la formació bàsica” de l'alumne en funció de l'especialitat. Ramon Font ha assegurat que és com passar “d'aprendre un ofici a aprendre un lloc de treball”. Per això, Aguilar assegura que la reforma deixa l'FP al servei de les empreses i no de les necessitats de la societat.

Aquest canvi en la distribució de les hores lectives també pot afectar, segons els sindicats, la plantilla de professorat. De moment, però, segons han explicat les organitzacions al sortir de la reunió, Educació s'ha compromès a congelar les plantilles almenys pel curs vinent. Tot i això, segons Font, es manté la “porta oberta” i “sense cap mena de confiança” perquè els propers cursos es perdin llocs de treball de forma “significativa”. “En cap cas la part sindical acceptarà que la reforma sigui per acomiadar”, ha conclòs Font.

Vaga indefinida

Els sindicats han explicat que si el Departament no vol negociar es posarà sobre la taula una possible vaga indefinida que, a banda de respondre a les peticions del professorat d'FP, també permeti reivindicar la recuperació de les condicions d'abans de les retallades “consolidades” als pressupostos d'enguany. Els sindicats estan fent assemblees als centres educatius d'FP però també d'ESO, Infantil i Primària per poder valorar aquesta possibilitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article