Un programa en línia ajuda els nens a mitigar el dolor abdominal recurrent

En la majoria dels casos, es desconeix la causa d'aquest dolor tot i que està relacionat amb factors biològics i psicològics com ara l'estrès


El dolor abdominal recurrent afecta el 10% dels nens i els adolescents. De tractament complex, sol tenir un gran impacte en les vides dels infants i en les de les seves famílies.

Una nova intervenció psicosocial en línia desenvolupada a la UOC ajuda a reduir la gravetat i la freqüència dels episodis de dolor dels nens i millora la seva qualitat de vida i la de les famílies, segons la conclusió d'un assaig clínic que han portat a terme investigadors de la UOC.

En la majoria dels casos, es desconeix la causa del dolor abdominal recurrent, tot i que està relacionat amb factors biològics i psicològics com ara l'estrès. El dolor, que apareix com a mínim un cop al mes i es produeix a la zona de la panxa, afecta el benestar dels infants i sol estar associat a altres problemes de salut. A més, l'impacte també es trasllada a les famílies, per l'estrès que genera la situació.

Una eina interactiva per a afrontar la malaltia

Els tractaments més eficaços per als casos en què no hi ha una causa orgànica són les intervencions psicosocials, però hi ha pocs serveis que les ofereixin. Dins de la cerca de noves eines, un grup d'investigadors de l'eHealth Lab de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i del grup de recerca PSiNET (Psicologia, Salut i Xarxa), adscrit a la mateixa universitat, han desenvolupat un programa per a portar a terme aquest tipus d'intervenció per internet anomenat DARWeb. Consisteix en una intervenció en forma de material interactiu escrit i multimèdia —els usuaris el completen al seu ritme— i que implica en la mateixa mesura els nens afectats i els seus progenitors. Es tracta de la primera iniciativa del món d'aquest tipus.

DARWeb busca ajudar els infants i les famílies a comprendre millor la malaltia i els ofereix mecanismes per a millorar el seu benestar. Mitjançant unitats pensades perquè es treballin al llarg de set setmanes, el programa mostra tècniques de relaxació i de gestió de pensaments negatius i eines per a identificar els possibles detonants del dolor, entre altres coses.

Els investigadors l'han posat a prova en un assaig clínic amb 60 famílies amb infants i adolescents afectats d'entre 9 i 15 anys, i els resultats s'han publicat a la revista Journal of Pain Research. D'aquestes famílies, 25 van rebre el tractament durant el període d'assaig, derivades pels seus pediatres, i les 35 restants, que el van rebre més tard, van actuar com a grup de control. L'eficàcia del tractament es va avaluar mitjançant qüestionaris i entrevistes que es van fer als nens i els adolescents i a les seves famílies.

Reducció del dolor i millora de la qualitat de vida

“En el 28% dels infants i adolescents del grup experimental, segons l'avaluació dels pares, es va reduir la severitat del dolor; en el grup de control, el 8,33%. Les diferències van ser significatives”, detalla Rubén Nieto, membre de l'eHealth Lab i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.

“A més, en el grup experimental es va produir una reducció significativa dels episodis de dolor, mentre que en el grup control no”, afegeix. Els qüestionaris també van mostrar una millora de la qualitat de vida dels nens i adolescents i una reducció de la depressió.

D'altra banda, en les entrevistes alguns menors van esmentar que el programa els havia permès reduir la frustració derivada del dolor i que els ajudava a continuar la vida amb normalitat malgrat el dolor. Les famílies van destacar que aquest tractament les havia empoderat i les havia ajudat a comprendre millor les pors dels seus fills.

 “El dolor abdominal sense causa orgànica en els infants és un problema habitual amb un impacte elevat, però podem ajudar les famílies a viure'l millor”, conclou Rubén Nieto.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Pau Cortès Manresa
1.
Ni Sanitat, ni Educació semblen preocupar-sé massa per aquests infants que pateixen mals de cap, de panxa, ...
Moltes vegades després de realitzar proves amb la demora que pateix el sistema, òbvien les somatitzacions que amb un "ximple" test no obsolet com el que ofereix el Departament, un EAP especialitzat en AACC podria detectar fàcilment evitant despesa sanitària i tractant les emocions per saber que provoca l'estrès i fer un PI i així poder evitar el fracàs escolar o altres trastorns irreversibles !
  • 0
  • 0

Comenta aquest article