L’OMS recomana al Govern reforçar les accions per combatre el tabaquisme i l’obesitat

L’organització aconsella incorporar en el pròxim pla de salut desafiaments com l’emergència climàtica


L'Organització Mundial de la Salut (OMS) aprova amb nota la planificació sanitària de Catalunya però hi veu marge de millora. Així ho posa de manifest una avaluació feta per l'oficina regional europea de l'OMS que fa balanç de les fortaleses i les debilitats de la planificació feta els darrers 30 anys a Catalunya a través de fins a vuit plans de salut consecutius. Entre les recomanacions que fa l'organització de cara al pròxim pla de salut (2021-2025) hi ha reforçar les accions per combatre el tabaquisme i l'obesitat. Així ho ha exposat en un acte al Palau de la Generalitat Melitta Jakab, membre de l'oficina de l'OMS a Barcelona.

Jakab ha assenyalat que tot i la "coherència" dels plans existents fins ara, no s'han pogut veure "grans èxits" en aquests dos desafiaments de salut pública. De fet, l'informe recull que el consum de tabac i l'obesitat "continuen presentant reptes de salut pública" a Catalunya i es considera que uns resultats "més ambiciosos" són possibles.

La mateixa recomanació també preveu que Salut prioritzi en el pròxim pla elements "clau" i desafiaments com ara el canvi climàtic, la resistència antimicrobiòtica i els determinants socials. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que "per primer cop" el pròxim pla de salut tindrà en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Així, a més dels determinants de la salut en els quals s'havia centrat fins ara, també es tindran en compte variables com el canvi climàtic.

Recomanacions de l'OMS

En línies globals, l'avaluació que fa l'OMS dels plans de salut executats pel departament en els darrers trenta anys és molt positiva. Amb tot, fa una quinzena de recomanacions, entre les quals hi ha preservar les fortaleses del procés de planificació en salut a Catalunya adaptant-les als reptes de futur, centrar el nou pla en l'equitat per reduir les desigualtats o assegurar una major implicació del CatSalut en la fase de planificació.

També s'aconsella alinear les polítiques de recursos humans i els recursos econòmics amb les estratègiques del pla, identificar i generalitzar les bones pràctiques del sistema i revisar l'abast del serveis de salut pública.

Fortaleses del sistema

Els experts de l'OMS han destacat durant l'acte que la planificació i el sistema sanitari català és "líder a Europa" i arreu del món en el fet d'introduir la salut en totes les polítiques, citant com a exemple el PINSAP, un pla "pioner". "El procés de planificació en salut a Catalunya és d'excel·lència i Europa pot aprendre de Catalunya, el repte ara és com mantenir l'excel·lència en la pròxima dècada en un món canviant", ha conclòs Melitta Jakab.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït en la cloenda de l'acte la tasca de totes les persones que han treballat en els darrers anys en els plans de salut, i ha mencionat tant la consellera Alba Vergés com l'exconseller Toni Comín i l'expresident Carles Puigdemont. "Tenim un sistema sanitari de primer ordre", ha dit. Torra també ha posat en valor la tasca dels professionals de la salut i ha assenyalat que ara el repte és "fer el nou pla de salut".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article