Al Barcelonès hi ha més de 55.000 joves que estan en situació d’exclusió social

L’Associació Cedre celebra 20 anys i llança una campanya per lluitar contra l‘estigma que arrosseguen els joves migrants sols


“Vaig arribar a Catalunya l'any 2016 i vaig estar vivint a la Caseta durant un any i mig. Allà vaig conèixer a molta gent, moltes persones que actualment formen part de la meva vida i s'han convertit en grans amics”, explica el Mohamed Benslane, ell és un dels més de 55.000 joves de 14 a 24 anys que estan en situació d’exclusió social al barcelonès.

El percentatge d’exclusió social que viuen aquests joves és major que el del conjunt de Catalunya i de l’Estat espanyol. Amb l’objectiu de fer-hi front, l’Associació Cedre ha llançat una campanya de sensibilització per lluitar contra l’estigma que arrosseguen els joves migrants sols.

“Els joves que viuen en famílies que estan en situació de pobresa, son el 25% a Barcelona, i tenen una probabilitat més alta de patir situacions de pobresa també en l’etapa adulta. Els patrons de desigualtat es reprodueixen generació rere generació”, asseguren a l’entitat, que tot just celebra 20 anys acompanyant aquests joves i lluitant contra l’estigma que arrosseguen.

Segons l’informe FOESSA, publicat recentment per Càritas, el 9% de les persones sense sostre ateses a Barcelona són joves de 18 a 25 anys. La xifra s’ha triplicat en els darrers anys i es preveu que segueixi creixent. A més, tal com assegura un estudi del Departament de Justícia, la tutela i acompanyament en la darrera fase de la condemna a la presó és la millor garantia pel manteniment de la no reincidència després de la presó,

“La relació amb l'educadora i els voluntaris era molt bona, vam crear molt bons vincles a la Caseta. Apreníem molt d'ells i ells de nosaltres. Sempre estaven a sobre nostre en el bon sentit de l'expressió, ens ajudaven a tirar endavant i volien que tot ens anés bé”, explica el Mohamed.

Precisament, la Caseta és un dels projectes que impulsa l’Associació Cedre. “Es tracta d’un espai temporal sòcio-educatiu en forma de llar, on acollim i acompanyem , en l’itinerari d’inserció social, a joves procedents de la presó, de centres tutelats i a joves immigrants sense família aquí i sense recursos”, assenyalen.

El cas del Mohamed és un cas d’èxit: “Des que vaig sortir de la Caseta tot m'ha anat molt bé. Em van vincular a la Fundació Obra Mercedària i porto amb ells des de llavors. Vaig començar a treballar a un càtering durant un temps i actualment treballo a una fàbrica de teixits. Em va bé i estic molt content”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article