Presenten una guia per a familiars de persones amb trastorns alimentaris

La Taula de Diàleg i l'Agència de Consum donen consells sobre la prevenció, la detecció i el tractament dels trastorns

L'Agència Catalana del Consum (ACC) i la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns Alimentaris han presentat aquest divendres una guia per a familiars de persones amb trastorns de la conducta alimentària (TCA), que orienta l'entorn des de la prevenció i la detecció precoç fins al tractament i a l'acompanyament emocional. La guia s'estructura en tres eixos: la psico-educació dels TCA, el suport social i les eines per a les famílies. Està disponible a internet, té un llenguatge entenedor i conté diverses il·lustracions per un dels autors de la guia, el coordinador de la unitat de TCA de l'hospital de Bellvitge, Fernando Fernández-Aranda.

El primer eix se centra en l'explicació de què són els TCA, quins tipus existeixen, les causes, els perfils de risc, el sentiment de culpa o el seguiment de dietes com a detonants. Així, s'exposen les diverses manifestacions clíniques físiques i psicològiques, els diversos tipus de tractaments, el pronòstic i la relació dels TCA amb la diabetis, l'obesitat, la celiaquia o altres trastorns mentals.

L'eix del suport social analitza el rol dels progenitors, com la gestió dels sentiments de culpa, les renúncies per fer de persona cuidadora i els dubtes, el paper dels germans, de la parella i dels amics. La part dedicada a les famílies explica què han de fer i què no han de fer a casa i dona diversos exemples de reacció davant situacions concretes.

Durant la presentació de la guia, diversos experts en la matèria han explicat que moltes de les persones amb aquests trastorns tenen una “parada emocional”, en un estadi previ a l'adolescència, perquè probablement durant la infància, en no saber gestionar la frustració, la crítica o altres emocions, no se saben acceptar i estimar.

Això fa que no siguin conscients que tenen un trastorn i els costi col·laborar amb els metges. Per això, encara és més important la col·laboració, constància i persistència de la família, que ha d'actuar amb fermesa davant el trastorn, però amb empatia davant de la persona.

La guia també insta les famílies a no buscar culpabilitats i a conscienciar-les que aquests trastorns són una "cursa d'obstacles que pot durar anys". El document, publicat a la web de Salut, també serveix perquè les famílies puguin revisar de tant en tant la informació abudant i inicial que se'ls dona.

Una ajuda fonamental

Durant la presentació, els experts també han suggerit que caldria un professional en trastorns alimentaris a cada centre de salut mental infantil, juvenil i d'adults, i que l'atenció primària hauria de derivar aquestes persones directament a les unitats de trastorns alimentaris, sense passar per les unitats genèriques de salut mental.

Eduard Serrano, coordinador de la unitat de trastorns alimentaris de Sant Joan de Déu, ha dit que la implicació de les famílies és fonamental pel bon funcionament dels tractaments, ja que habitualment les persones amb trastorns no solen col·laborar gaire a l'inici.

Sara Bujalance, presidenta de l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia, ha explicat que la guia és una molt bona ajuda per resoldre dubtes als familiars, i una "petita llum per il·luminar el llarg camí" del tractament. La guia és el fruit de vuit anys de treball de la Taula de Diàleg, formada per diversos departaments de la Generalitat, empreses, universitats, societats científiques i acadèmiques, fundacions privades de promoció de la salut, experts, professionals de la salut, psicòlegs i familiars.

Des del 2012 la taula de diàleg ha fet tres grans treballs monogràfics sobre anorèxia i publicitat, internet i família, amb un decàleg de bones pràctiques per als mitjans de comunicació i publicistes, estudis acadèmics, enquestes i campanyes de sensibilització. L'acte també ha servit per fer el traspàs del lideratge de la taula de l'ACC a l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

Multes per als continguts que difonen el trastorn

L'ACC, a més, va impulsar un canvi en el Codi de Consum de Catalunya per poder sancionar l'apologia de l'anorèxia i la bulímia a internet, una legislació pionera a Europa que va entrar en vigor el març del 2019. Gràcies a la col·laboració del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i de l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB), l'ACC ha multat amb 85.000 euros una empresa per oferir allotjament a un bloc d'internet des del qual es difonen missatges que inciten a pràctiques pro-anorèxia i pro-bulímia i no haver atès els requeriments de la Generalitat per retirar els continguts. Actualment hi ha vuit expedients sancionadors en tràmit i s'han bloquejat nou continguts denunciats, ha explicat la directora de l'ACC, Beth Abad.

L'acte de presentació de la guia també ha servit per fer el traspàs del lideratge de la taula de l'ACC a l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Abad ha dit que l'ACC ja ha fet tota la feina necessària en el seu moment i ha considerat el canvi del codi de consum com una gran fita. Carme Cabezas, de l'Agència de Salut Pública, ha entomat el repte amb il·lusió, i ha dit que la propera llei d'addiccions inclourà un apartat dedicat a la prevenció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article