Proactiva Open Arms ja ha recaptat 425.000 euros pel nou vaixell i confia tornar a sortir al mar en dos mesos

Òscar Camps diu que quanta més gent faci donacions “més legitimitat” tindran per fer la seva feina


L'ONG badalonina Proactiva Open Arms ha recaptat 425.000 euros per reparar o comprar un nou vaixell en prop d'un mes a través d'una campanya de 'crowdfunding'. Una xifra però que encara està lluny dels 800.000 euros que necessiten per posar al dia l'Open Arms o els 2,5 milions d’euros per comprar un nou vaixell i treballar amb més seguretat i millors condicions.

Des del port de Barcelona, on l'Open Arms fa escala abans d'anar a Burrina per ser reparat, el fundador de l'ONG, Òscar Camps, ha explicat que el motor de l'Open Arms ha dit "prou" i ha fet una crida a la solidaritat per poder tornar a sortir al mar en uns dos mesos. “Quanta més gent faci donacions abans podrem tornar a la feina i més legitimitat tindrem davant als que fem nosa”, ha afegit.

L'Open Arms va atracar aquest dijous a la nit al port de Barcelona després de la seva última campanya i d'estar fa cinc dies aturat a Itàlia per passar una revisió tècnica que va durar 12 hores. Una revisió que els va obligar a tornar a Catalunya quan tenien previst seguir navegant per aigües italianes.

En una roda de premsa al mateix vaixell, Òscar Camps, ha lamentat que l'Open Arms "ha esgotat les seves possibilitats tècniques" i que si no el reparen o compren un vaixell nou estaran més temps parats a port que rescatant gent al mar. "Amb un vaixell en aquestes condicions estem donant peu a que ens parin en qualsevol moment i amb qualsevol excusa", ha afegit.

Sobre les continues traves que els posen per fer la seva feina, el capità de l'Open Arms, Miquel Melero, ha explicat que les autoritats italianes els van fer tornar a Barcelona després de l'última inspecció tècnica per la gestió de les aigües fecals dels 360 immigrants que duien a bord. "Com a capità em va fer vergonya, però també a la persona que m'ho demanava", ha afegit.

El cap de màquines de l'Open Arms, Martín Maretta, ha explicat que el motor del vaixell, de 4.000 cavalls de potència, està funcionant amb 11 dels 12 cilindres que té i amb problemes en parts essencials com la bomba injectora o el regulador de velocitat. Unes avaries que es poden anar reparant però que s'aniran reproduint "per fatiga" del motor.

En aquest punt, Camps ha assenyalat que l'Open Arms té gairebé 50 anys i ha fet la volta al món dues vegades i que la millor opció seria comprar un nou vaixell i adaptar-lo per rescatar persones. Aquesta alternativa té un cost d'uns 2,5 milions d'euros. Si no fos factible econòmicament, amb 800.000 euros es podria canviar l'actual motor de l'Open Arms per un de nou. En tots dos escenaris serien necessaris uns dos mesos per poder tornar a posar en marxa una missió.

El fundador de l'ONG ha celebrat que la campanya per recaptar fons va a molt bon ritme però ha fet una nova crida a la solidaritat per agilitzar tot el procés. Aquí, ha recordat que "necessiten sentir-se protegits per la ciutadania" per plantar cara als que "criminalitzen i difamen" la tasca humanitària que fan i per tenir més legitimitat davant les administracions i els estats que no sempre els ho posen fàcil. "La flota humanitària és incòmode perquè posa de manifest la manca de recursos i ens cal el suport de la ciutadania per sentir-nos forts", ha reblat.

Camps també ha explicat que tot i que les converses amb els governs espanyol i italià "mai s'han aturat" les inspeccions i les traves a la seva feina no paren. De fet, ha afegit, en l'últim any han estat bloquejats en quatre països de la UE. És per això que ha insistit en reclamar el suport de la gent perquè ells "són la resposta a un fet com és la vulneració dels drets humans al mig del mar" i la millor mesura de pressió per aconseguir que Europa valori la possibilitat de reprendre les operacions de salvament al Mediterrani.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article