Sant Pau incorpora la realitat virtual per disminuir el dolor i l’ansietat en procediments ginecològics

L’estudi és fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Institut de Recerca de Sant Pau i l’empresa tecnològica Psious


Pot realitat virtual ajudar a reduir el dolor i l’ansietat en procediments ginecològics? L’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IIB Sant Pau) i l’empresa tecnològica Psious treballaran plegats perquè investigadors clínics tinguin a la seva disposició equips de realitat virtual. Amb ells, podran realitzar assajos clínics amb les pacients.

Els assaigs clínics tindran una durada aproximada d’entre 12 i 24 mesos, amb un nombre de pacients variable, d’entre 200 i 300 depenent de l'estudi i que abastaran un rang de patologies diverses. En l’estudi s’utilitzaran entorns de distracció del dolor afegits a l’analgèsia tradicional, que s’administra a través de la tècnica de la histeroscòpia, un procés exploratori molt comú que, tot i que és molt poc invasiu, pot comportar sensació de dolor aguda i incòmoda en algunes pacients.

En aquest assaig clínic aleatòri s'inclouran els pacients en dos grups: a un grup se li practicarà la histeroscòpica segons la pràctica clínica habitual i a un altre grup se li aplicarà la tècnica histeroscòpica amb realitat virtual per relaxar la pacient abans de la prova i per distreure-la durant la mateixa.

Una tècnica poc invasiva

La histeroscòpia és una tècnica endoscòpica molt poc invasiva que permet la visualització directa de la cavitat uterina i que permet fer el diagnòstic i tractament de la major part de la patologia intrauterina, com el sagnat menstrual abundant, miomes, pòlips endometrials i malformacions uterines, entre d'altres.

El desenvolupament tecnològic de l’instrumental ha permès disposar de sistemes endoscòpics de petit calibre que permeten que aquesta tècnica pugui realitzar-se en un ambient ambulatori. Tot i els índexs elevats de resolució, entre el 5% i el 10% de les dones experimenten ansietat o dolor durant la histeroscòpia ambulatòria. Això suposa la primera causa de fracàs terapèutic.

Amb l’objectiu de millorar la tolerància i el confort de la pacient, s'ha avaluat la utilitat de diverses estratègies, tant farmacològiques com no-farmacològiques per disminuir el dolor, amb resultats diversos. Per això, a l’hospital recorden que la realitat virtual s’ha utilitzat amb èxit per disminuir el dolor percebut en diversos procediments, com ara dolor crònic, cremades, processos dentals, pruïja crònic o punció venosa.

La hipòtesi de treball que es pretén avaluar amb aquest estudi és que l’ús d’un dispositiu de realitat virtual amb reproducció d'entorns relaxants i de distracció disminueix la percepció del dolor i l'ansietat de la pacient durant la realització d'una histeroscòpia ambulatòria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article