La plataforma Aturem la Llei Aragonès es fixa el nou objectiu de “blindar per llei” els serveis públics

L’agrupació diu que cap privatització quedarà “sense resposta” i apunta, ara, contra la Llei de concertació que el Govern negocia amb el tercer sector


La plataforma Aturem la Llei Aragonès es transforma. Així ho han asseverat aquest dimarts les entitats integrants en una roda de premsa, on han celebrat que la normativa que el Govern preveia aprovar i que suposava un “atac frontal” als serveis bàsics no hagi aconseguit tramitar-se. “Malgrat tot, això no atura la lluita”, han afirmat les entitats, com la Marea Blanca, la Federació de Mares i Pares d’Alumnat de Catalunya (FaPaC) o la IAC. Per això, ara, fan un pas més i anuncien que es converteixen en la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics i assenyalen la Llei de concertació que el Govern negocia amb el tercer sector.

“No permetrem que cap privatització quedi sense resposta”, han etzibat només començar. L'objectiu de la nova plataforma és clar: “Blindar per llei els serveis públics i aconseguir que no s’utilitzi la parasitació dels pocs recursos públics per al sector privat”. Ara, les entitats aspiren que el seu discurs sigui l’hegemònic en la societat catalana, que s’imposi el seu relat, i, per això, plantegen “mobilitzacions i lluites” perquè les formacions polítiques i el Govern vegin com una prioritat protegir els serveis públics bàsics.

“Quan els moviments socials ho fem bé, guanyem”, ha advertit un dels seus portaveus, Toni Barbarà, que és també un conegut activista de Marea Blanca. Barbarà ha dit que, com a entitats, se senten “mínimament gratificats” per haver aconseguit aturar la Llei Aragonès, però ha recordat que, si s’hagués aprovat la normativa, s’hagués posat en qüestió “la continuïtat” dels serveis públics.

És per aquest motiu que consideren que la ciutadania no es pot relaxar i han decidit transformar la plataforma en una de nova per “evitar noves privatitzacions” i recuperar la titularitat pública d'alguns serveis que ja han estat privatitzats, sobretot dels àmbits de la salut, l’educació i els serveis socials.

Per això, s’han organitzat i han decidit “fer un pas endavant”: volen que l’administració reguli amb una llei nova tots els serveis d’atenció a les persones, perquè sigui aquesta administració qui els gestioni “de forma directa” i eviti les externalitzacions, ja sigui a empreses privades com al tercer sector.

“Hem d’aconseguir que la ciutadania defensi aquesta gestió directa”, ha remarcat de nou Barbarà, que ha animat a mobilitzar-se perquè els representants polítics aprovin una llei en benefici de la ciutadania, i no “en la direcció contrària”. “Durant els inicis de la plataforma Aturem la Llei Aragonès, molts ens miraven amb cara de babaus i, després de mesos de mobilitzacions, manifestacions, xerrades i activisme social, s’ha pogut aturar”, ha animat Barbarà a sumar-se a la lluita.

Ara també contra la Llei de concertació

En un sentit similar, la presidenta de la FaPaC, Belén Tascón, ha assegurat que la Llei Aragonès no impedia que grans empreses poguessin aconseguir concursos públics, si obtenien el segell social que l’administració està treballant, i ha argumentat que companyies com les de Florentino Pérez tenen “un exèrcit d'advocats” que treballen per poder guanyar aquests concursos, molts més que l'administració. Per això, s’ha mostrat convençuda que la Llei no hagués millorat la situació actual.

Però a la plataforma no només li preocupa la pressió que puguin exercir les empreses privades, sinó també la que pot estar exercint el tercer sector. De fet, la nova plataforma apunta, ara, contra la nova Llei de concertació que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies negocia des de fa mesos amb el tercer sector, alhora que ho fa per actualitzar les tarifes que aquestes entitats reben per gestionar serveis públics, i que estan congelades des de fa deu anys. Els portaveus de la plataforma avisen que aquesta nova normativa podria seguir anant en la mateixa direcció que la Llei Aragonès, és a dir, apuntalant l’externalització de serveis, en comptes d’intentar que l’administració faci preferentment una gestió directa.

Segons els portaveus de la plataforma, aquesta nova Llei de concertació podria no tenir en compte els usuaris del sector públic i, per això, alerten que els preocupa “la manca de voluntat política per escoltar la veu de les persones usuàries”, i no només de les entitats que gestionen de forma externalitzada aquests serveis. Per això, començaran una nova campanya “transversal” per donar a conèixer els seus objectius i que serveixi de “paraigües” de les lluites socials arreu del territori.

En aquest sentit, Barbarà ha recalcat que, quan les lluites són “justes i raonades, tiren endavant” i que aquest és el cas de la plataforma que, després d’una primera victòria, ara es veu “apoderada i decidida per seguir lluitant”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article