La tecnologia 5G obre la porta a connectar policia amb metges per atendre urgències

Una prova pilot permet que un agent rebi instruccions mèdiques a través d'un dispositiu amb imatge i so a temps real


Una prova pilot d'ús de la tecnologia 5G en l'àmbit sanitari obre la porta que els membres dels cossos de seguretat puguin donar atenció sanitària en situacions d'emergència. Sota el nom '5G First Responders', l'experiència s'ha dut a terme a la comissaria de la Policia Municipal de Sabadell, on un menor ha simulat haver patit un atac d'epilèpsia. La primera persona que l'ha atès ha estat un agent municipal, que utilitzant un dispositiu amb una càmera que permet compartir imatges i so en temps real, ha demanat assessorament a un pediatre del Parc Taulí. Aquesta mena d'aplicacions del 5G podrien esdevenir una realitat el 2025, quan es preveu que aquesta tecnologia estigui desplegada arreu de Catalunya.

Amb l'objectiu de mostrar els beneficis que tecnologia 5G pot aportar a l'àmbit sanitari, la ciutat de Sabadell ha acollit aquest dimarts una prova pilot perquè membres de la Policia Municipal puguin donar atenció mèdica a la via pública en casos d'emergència i abans que arribi l'ambulància.

L'experiència neix amb l'objectiu d'aconseguir una millor resposta en els primers moments d'una urgència mèdica, claus per evitar lesions greus o fins hi tot salvar vides. Es tracta d'una iniciativa del Mobile World Capital Barcelona, el Consorci Sanitari del Parc Taulí, Cisco, Orange, i Ericson, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Sabadell i la Generalitat.

La connexió entre l'agent i el metge especialista es duu a terme a través d'un innovador dispositiu anomenat RealWear HMT, que ha creat l'empresa Cisco, i que el policia es col·loca al cap. Aquest aparell permet compartir imatges i àudio en alta qualitat i a temps real. "És un pas important perquè no només pots saber com està el pacient perquè algú t'ho explica a través del telèfon, sinó que ho pots veure amb els teus propis ulls", comenta Luís Rentar, pediatra intensivista, responsable del programa de Telemedicina de Parc Taulí i impulsor del projecte 5G First Responders.

A banda, el dispositiu es comanda amb ordres de veu, el que permet que l'agent tingui les mans lliures per poder assistir el pacient. A més, el metge pot compartir informació gràfica amb l'agent, incloent anotacions i dades.

Tot plegat fa possible establir un primer diagnòstic, de manera que quan arriba l'ambulància el malalt està preparat per a ser traslladat al centre sanitari i els serveis d'urgències de l'hospital poden preveure quina atenció necessitarà. Rentar assegura que aquesta tecnologia seria especialment útil si a banda de la policia també pogués aplicar-se als professionals d'altres cossos de seguretat o emergències com ara els membres de Protecció Civil.

Alhora, indica que permetria millorar el servei de teleassistència que actualment tenen alguns centres com l'Hospital Parc Taulí. A hores d'ara aquest sistema s'utilitza en situacions "puntuals" i funciona amb una torre de videoconferència força senzilla que permet als infermers o metges que es troben a l'hospital contactar amb un altre especialista que en aquell moment està a casa seva o al carrer. També es fa servir per fer consultes entre diferents centres. "Fa possible que una persona que no està molt habituada a tractar amb una determinada patologia pugui demanar ajuda a un altre especialista", assenyala.

Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, s'ha mostrat molt satisfet amb aquesta prova pilot perquè considera que "la 5G és més que una revolució digital". Des del seu punt de vista, aquesta tecnologia "impactarà en àmbits claus de la vida com la salut, les emergències i la seguretat, però també en la mobilitat o la indústria". Per tot plegat ha apostat per convertir Catalunya en la capital europea del 5G.

Per Eduard Martín, director de 5G de Mobile World Capital Barcelona, "la tecnologia 5G ofereix un ampli ventall d'aplicacions per millorar la vida dels ciutadans". Per la seva banda, Montserrat Cereza, directora territorial de relacions institucionals d'Orange, ha assenyalat que la tecnologia "ha d'estar al servei de les persones".

Cereza reconeix que l'èxit de la 5G depèn de les xarxes i infraestructures però, però adverteix que també tenen una importància clau "la capacitat de desenvolupar usos innovadors" que tinguin la societat i els agents implicats. La previsió és que aplicacions de la 5G com la que s'ha vist aquest dimarts a Sabadell esdevinguin una realitat entre 2021 i 2025, quan es calcula que aquesta tecnologia ja estaria desplegada arreu del territori.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article