Prop de 100 dinamitzadors cívics comencen a treballar la relació entre centres de joves migrants sols i el seu entorn

Els professionals es distribueixen en 54 municipis i comarques per contribuir a l’acollida dels adolescents


Un total de 93 dinamitzadors cívics van començar a treballar a finals del 2019 en 54 municipis i comarques de Catalunya on hi ha centres de joves emigrats sols. La funció d’aquesta nova figura és fer d’enllaç entre els centres i el seu entorn i contribuir a què l’acollida i la inclusió d’aquests nois sigui la millor possible.

Un total de 93 dinamitzadors cívics van començar a treballar a finals del 2019 en 54 municipis i comarques de Catalunya on hi ha centres de joves migrants sols. La funció d’aquesta nova figura és fer d’enllaç entre els centres i el seu entorn i contribuir a què l’acollida i la inclusió d’aquests nois sigui la millor possible.

En paraules de la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, la funció d’aquests professionals és que “coordinin i agilitzin les relació del centre amb l'ajuntament i les entitats veïnals, comercials, esportives o culturals de la vila”. “Han de treballar des del centre cap a fora i no cap a dins de l'equipament, on ja tenim grans professionals que atenen les necessitats i formació dels menors", ha afegit.

També han de “teixir sinergies positives i facilitar el coneixement i reconeixement entre els menors i les entitats, fer treball de camp, al carrer, a més de captar veïns perquè facin de mentors dels nois i ajudin a lluitar contra els rumors i desestigmatitzar als menors estrangers no acompanyats”.

Els dinamitzadors han estat contractats per ajuntaments i consells comarcals, però han estat finançats al 100% pel Departament mitjançant el contracte programa de serveis socials, que inclou aquesta figura per primera vegada. Aquests treballadors —que tenen diferents perfils professionals de l’àmbit social i educatiu— han estat seleccionats entre persones demandants de feina pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Un enllaç per facilitar l’acollida

La contractació d’aquests professionals la va anunciar el conseller Chakir el Homrani el passat mes de juliol, en una reunió conjunta amb alcaldes i regidors de municipis on hi ha centres de menors específics per a joves que han emigrat sols. La seva missió, en resum, és facilitar la integració dels centres de protecció de menors amb un treball comunitari que faciliti l'acollida dels menors al municipi.

A Catalunya funcionen actualment un total de 352 centres que acullen uns 4.300 joves migrants sols, ja sigui en pisos on viuen tres o quatre joves, centres amb entre deu i 20 places i altres més grans que es van haver d'obrir urgentment fa dos anys davant l'arribada massiva d'aquests adolescents, la majoria procedents del Marroc i altres punts d'Àfrica.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article