L’art de Lara Costafreda transforma el Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Arnau de Vilanova

L’artista ha pintat i decorat l'espai, a partir d'entrevistes a pacients, expacients, familiars i professionals sanitaris


L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i el Centre d'Art la Panera continuen col·laborant en la millora del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'hospital lleidatà, a través del projecte artístic Radiació+++. L'artista internacional amb arrels a Llardecans (Segrià) Lara Costafreda ha presentat aquest dilluns el resultat final de la seva intervenció, que ha consistit a pintar l'espai per donar-hi llum i color. A la vegada, ha creat vinils per desmuntar falsos mites de la radioteràpia. Les creacions són fruit d'entrevistes a pacients, expacients, familiars i professionals sanitaris. Juntament amb Costafreda, diversos artistes participen en el projecte Radiació+++ d'humanització del Servei a través de l'art en col·laboració amb la Panera.

Lara Costafreda va començar el projecte el 2017 sense cap idea preconcebuda, ni estètica ni pel que fa als continguts. A través d'entrevistes individuals i grupals amb professionals sanitaris, pacients, expacients i familiars, va copsar interessos comuns per desenvolupar un projecte que respongués a les necessitats explicitades per tota aquesta comunitat hospitalària. El qüestionari es va centrar en quatre punts: l'espai, la informació de la malaltia, la percepció social i el cost emocional.

A partir d'aquestes entrevistes va apostar per millorar l'espai del Servei d'Oncologia Radioteràpica a través d'un projecte que ha consistit a donar llum i color a un entorn gris. Costafreda també ha creat vinils per oferir acompanyament psicològic a través de referències visuals, que alhora donen informació per desmuntar falsos mites entorn de la radioteràpia.

Els colors triats s'allunyen del blanc hospitalari i s'estenen per tots els espais del Servei, incloent-hi els banys, els vestidors i les escales d'accés. Costafreda ha ressaltat que el projecte s'ha centrat en "utilitzar el disseny com una eina per millorar la vida de les persones" i ha destacat que els artistes "fan de mediadors perquè els pacients expressin les seves necessitats".

Per la seva banda, el cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Arnau de Vilanova, Moisés Mira, ha afirmat que la incorporació de l'art a l'hospital "no només té un efecte estètic", sinó que "realment té un impacte positiu en els pacients, no només psicològic, sinó també físic, tal i com demostren diferents estudis científics". La coordinadora del projecte Radiació +++ del Centre d'Art la Panera, Roser Sanjuan, ha agraït la generositat dels artistes i de tota la comunitat hospitalària i ha destacat la importància d'apoderar els pacients per promoure canvis en l'entorn hospitalari.

Artista amb projecció internacional

Lara Costafreda (Llardecans, 1988) és una de les il·lustradores catalanes amb més projecció internacional. Formada en Disseny de Moda i Arts Plàstiques entre Barcelona, Londres i Rio de Janeiro, actualment resideix a Barcelona, on desenvolupa projectes d'il·lustració i direcció creativa per a grans marques, publicacions i agències en l'àmbit mundial. Amnistia Internacional, Cartier, Carolina Herrera, Chanel, Hermès, Heineken, Vogue Magazine o Edicions 62 són alguns dels seus clients.

L'artista ha exposat a galeries d'art del Regne Unit, Alemanya, Argentina, Brasil, Xile, Japó o Xina, entre altres. Dirigeix el postgrau d'Il·lustració creativa en moda de l'escola LCI (Barcelona) i participa com a docent en diversos cursos de creativitat i comunicació al Centre Universitari de Disseny, BAU i a la Universitat Blanquerna de Barcelona.

L'any 2016, va ser una de els promotores de l'entitat Casa nostra, casa vostra i de la campanya Volem Acollir. Posteriorment, va fundar la plataforma 'Creativity for social change', una plataforma formada per professionals del món de la comunicació des d'on es desenvolupen campanyes de comunicació creativa i estratègica per al canvi social. La creació de la marca 'Top Manta' dels manters de Barcelona, així com la campanya de la 'Loteria Mantera' són alguns dels projectes més destacats de Costafreda.

Radiació +++

Radiació +++ és un projecte de col·laboració entre l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i el Centre d'Art la Panera, que va néixer l'any 2017. El programa, en el qual col·laboren una desena d'artistes, compta amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso. La singularitat de Radiació +++ rau en el fet que el projecte no busca només humanitzar el Servei d'Oncologia Radioteràpica. L'aspecte pioner (atès que l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova és l'únic de l'Estat que està fent aquest tipus de projecte) resideix en la recerca de la interacció entre artistes, pacients, expacients, familiars i professionals del Servei amb l'objectiu d'utilitzar l'art per transformar l'espai i millorar l'experiència de tota la comunitat hospitalària.

Fins ara, han participat en el programa Radiació +++ Lara Costafreda; els integrants de Domestic Data Streamers, que han treballat disciplines pictòriques i interactives; la il·lustradora basca Josune Urrutia, que ha impulsat un diccionari il·lustrat sobre el càncer, i el dramaturg Jaime Conde-Salazar. La pròxima residència artística serà a càrrec de Lúa Coderch, que proposarà una intervenció sonora al búnquer per millorar l'experiència del pacient, i la residència en curs amb Toni Hervàs proposa apropar-se als pacients amb càncer de pròstata a través del fanzín.

El projecte Radiació +++ va ser guardonat el 2019 en la 35 edició dels Premis de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA) per la innovació que suposa "utilitzar l'art com una via de mediació social, impulsant la participació de tota la comunitat hospitalària en un projecte de creació col·lectiva".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article