“Això que us presentem aquí és la societat que somiem”

‘La Gala +IN’ ha tornat a omplir el Liceu d’art inclusiu, amb més de 80 artistes i 2.000 assistents


Les voreres de la rambla es fan petites quan hi ha estrena. Les corredisses, cues, i empentes dels assistents que arriben amb el temps just, actuen com a tap de totes i cadascuna de les portes d’accés al Liceu. El vespre de dilluns ha viscut una d’aquestes estrenes: ‘La Gala + IN’, l’espectacle sobre art i discapacitat, organitzada per Fundación Grupo Sifu, que enguany arriba a la cinquena edició, i que ha reunit a més de 80 artistes i a 2.000 assistents.

Ens dirigim a la porta de premsa i protocol. Una cua que sembla que no avança però que si que ho fa, gràcies a les trifulgues d’una organització que no deixa cap detall a l’aire. Entrem, ara sí, amb el grup de persones que van justes de temps. Els usuaris i voluntaris de Grupo Sifu estan per tot arreu disposats a agilitzar l’entrada dels que arriben tard.

Ja som a l’ascensor que ens portarà cap al tercer pis. L’espectacle tot just comença. “Aquesta és la primera gala on més de 2.000 persones s'atreveixen a donar el pas i paguen una entrada per veure talent fet per persones amb diferents discapacitats”, diu Cristian Rovira, vicepresident de Grupo Sifu, que ara és dalt de l’escenari donant el tret de sortida a la gala inclusiva. La Gala + IN és el nom que rep la gala de la INtegració, la INclusió i la INterpretació. L’espectacle havia esgotat les entrades fa setmanes.

“Això que us presentem aquí es la societat que somiem”, destaca Rovira, mentre arranca els aplaudiments dels assistents. Durant quasi dues hores es succeiran set actuacions que reuniran a més de 80 artistes amb i sense discapacitat que es fusionaran per mostrar, amb cura i dedicació, l’espectacle que han estat preparant durant l’últim any.

“Ho hem tornat a fer: hem demostrat que l’únic tret en comú que tenen les persones amb discapacitats és la capacitat de superació i esforç per respondre avui tal com ho estan fent”. I així ho ha posat de manifest, per començar a escalfar, The django Orchestra Academy, un projecte pedagògic que neix a l’Escola Municipal de Música- Centre de les Arts de l’Hospitalet.

En aquesta orquestra ha tocat Joel Bueno, un músic de 12 anys, amb tetraplegia, que mitjançant el software Eyeharp, pot tocar música amb la mirada. L’han acompanyat el guitarrista Toni Fernández, juntament amb la resta d’artistes que participen a la gala i una cascada d’aplaudiments ininterromputs per part dels assistents.

Tot d’una, el teatre ha emmudit quan han començat a sonar els acords del “Preludi 1a Suite”, de Bach. Les notes sortien del violoncel d’Eric Díaz, un artista amb autisme que ha trobat en aquest instrument una manera única d’expressar les seves emocions. L’han acompanyat els ballarins Albert Garrell i Rita Noutel. Aquesta última amb cadira de rodes, ha desbordat talent dalt de l’escenari i s’ha fusionat amb el seu company en una dansa contemporània on la cadira de rodes ha desaparegut per uns instants.

Entre actuació i actuació, la presentadora de la gala, Lary León, ha parlat de la importància del llenguatge com a eina per normalitzar la discapacitat. “Penso que tots tenim capacitat, vinguem d’on vinguem, i tots tenim discapacitat, l'únic que a uns se'ns nota més que als altres”, ha assenyalat. León, periodista d’A3 Media, ha explicat que el fet de no tenir braços l’ha fet aprendre, des de molt petita, que amb el somriure podia capgirar moltes situacions. “Qualsevol persona té una missió a la vida, la meva és fer somriure als altres, a través del meu somriure”, ha destacat.

Les intervencions artístiques s’han anat succeint una rere l’altra. El pianista Pol Oñate, la cantant Carolina Alabau i el violinista Francesc Guzman, tots tres integrants de SamBach, han presentat una performance que fusiona Bach i música brasilera. A més, el pianista invident Oñate ha estat becat a l’excel·lència musical de Fundación Grupo Sifu i la Fundació Conservatori del Liceu i ha recollit el guardó molt entusiasmat.

“Ara ens inventem termes com “diversitat funcional” però això només despista una mica el terme discapacitat. Per això, us invito a sortir de la norma, a inventar altres maneres d'explorar la realitat”, ha demanat León.

Un any més, les emocions al pati de butaques i el talent dels artistes a l’escenari, han omplert el Liceu d’art inclusiu. Esperem amb ganes la propera edició de la ‘La Gala +IN’.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article