La FAVB, entitats i sindicats reclamen a les administracions un “gran pacte” per garantir el dret a l’habitatge

Les plataformes fan una crida a l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona perquè regulin un mercat “desbocat”


La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), entitats socials i sindicats fan una crida "urgent" a un pacte per garantir l'habitatge com un dret bàsic a Barcelona i “al conjunt del país”. La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, ha explicat que reclamen un acord "entre societat civil, entitats i administracions” davant d'una situació que consideren “insostenible”.

Desnonaments “insuportables” o condicions “impossibles” per accedir a un pis digne es barregen en un mercat “desbocat”. Per això, reivindiquen inversions i accions com regular els preus de l'habitatge i demanen demanen a l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona la seva implicació per a un pacte per a la pròxima dècada, és a dir, 2020-2030.

Menéndez també ha reclamat aquest nou pacte o taula després que el Pacte Nacional per a l'habitatge 2007-2016 fos un "fracàs" que es va traduir en una llei, la del dret a l'habitatge, que va ser "una oportunitat malaguanyada". En aquest sentit, ha exigit el "desenvolupament" d'aquesta llei i la modificació "de moltes altres".

Els 21 compromisos que cal abordar

“Calen compromisos, inversions, canvis de llei, entre altres”, ha recordat la presidenta de la FAVB. De fet, el document consensuat per les diferents entitats recull 21 factors que incideixen en el mercat de l'habitatge i proposa solucions concretes.

Es parla, per exemple, de la gentrificació i la necessitat de polítiques turístiques sostenibles, les limitacions d'espai de Barcelona, la precarietat laboral entre els residents de la ciutat o l'incompliment a la pràctica de la Llei 24/2015. També es fa referència, entre altres, a la inexistència d'un parc d'habitatge protegit, “l'abandonament” d'una política pública d'habitatge i “privilegis” fiscals a operadors immobiliaris.

Una regulació real dels lloguers

El darrer punt, el 21, és sobre la construcció dels preus i es denuncia que avui els preus dels lloguers es construeixen “en les plataformes digitals sense cap mena de control ni reglamentació”. Per això, una de les mesures proposades és la regulació dels preus dels lloguers per fases. Una primera seria la suspensió cautelar dels increments; en segon lloc s'hauria d'obrir un debat ciutadà per abordar com regular-ho i en tercer lloc fer un decret llei per regular els preus.

Els impulsors del pacte per a l'habitatge proposen en el document que es creï una comissió de seguiment, que s'ha de reunir “semestralment” i estar integrada per “delegats” de l'Estat, la Generalitat i els ajuntaments, a més d'agents i operadors en matèria d'habitatge "protegit i assequible". L'abast mínim del pacte proposat és de deu anys, així que tindria vigència fins al 2030.

Una aliança d’entitats compromeses

Per ara, s'adscriuen al pacte per a l'habitatge la FAVB, els sindicats CCOO i UGT, la Taula del Terce Sector i diverses entitats socials: la PAH, que justament aquest dimarts ha presentat una nova campanya en l’àmbit estatal; Arrels Fundació, ECOM, Fundació APIP-ACAM i l’Associació EntrePobles.

Totes elles es comprometen a treballar per combatre la crisi de l'habitatge, donar suport a la població afectada pels lloguers, atendre les persones sense llar, destinar un finançament especial per a habitatge protegit i regular els factors que alteren el mercat.

Des de CCOO, Liliana Reyes ha recordat l'existència de la bretxa entre salaris i preus del lloguer i ha apuntat que nou de cada deu treballadors a Catalunya no pot accedir a un habitatge a Barcelona i alhora mantenir condicions de vida dignes.

Lucia Delgado, de la PAH, ha demanat “lleis ambicioses, polítiques valentes i pressupostos” i ha enviat el missatge a la ciutadania perquè “s'organitzi” per reivindicar-ho. “L'habitatge ens toca a totes i és important que ho tinguem clar”, ha conclòs recordant els 11 anys de lluita de la plataforma.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article