El 94% de les consultes sobre violència masclista es produeixen dins l’àmbit de la parella

El conseller El Homrani inaugura un servei per atendre dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles a Sabadell


La Línia d’atenció permanent a dones en situació de violència masclista (900 900 120), un servei gratuït i anònim creat el 2001, va atendre el 2018 un total de 10.848 trucades, entre les quals n’hi ha 9.325 motivades per casos de violència masclista. Segons aquesta línia, l’àmbit on s’han produït més situacions de violència masclista ha estat el de la parella, amb un 94 % de les consultes, seguit del 3% de trucades de l’àmbit familiar, el 3% de l’àmbit sociocomunitari i el 0,6 % de l’àmbit laboral.

Majoritàriament, és la dona que pateix la violència masclista qui fa la trucada (71% dels casos) però també familiars o persones properes a ella (27% dels casos) o professionals que la tracten (2% dels casos).

La violència psicològica (99,3 %) ha estat la forma més freqüent patida pels casos que han contactat amb aquest servei, seguida per la física (39%), l’econòmica (10,8 %), i la sexual (3,8 %).

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, han inaugurat aquest dimecres el nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) al Vallès Occidental. Aquest recurs, ubicat a Sabadell, compta amb un equip de nou professionals integrat per persones titulades en psicologia, psicologia infantil, treball social, educació social i dret, que ofereix atenció integral durant el procés de recuperació i reparació a dones en situació de violència masclista i també a les seves filles i fills a càrrec.

El conseller El Homrani ha explicat que “hem fet una aposta política claríssima de la millora de la capacitat que tenim com a país d’atendre les dones que han patit violència masclista i d'acompanyar-les en el procés de recuperació i reparació” i ha destacat el “deure ètic i moral” de totes les administracions de treballar conjuntament per combatre aquesta xacra. “El SIE ha de ser un espai de referència per tots els ajuntaments del Vallès Occidental, pel Consell Comarcal, pels serveis socials, de salut, educatius i per la xarxa d’associacions de dones”, ha afirmat El Homrani.

Els serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) de Catalunya van realitzar el 2018 un total de 88.841 atencions a 26.762 dones, de les quals 10.247 estaven en situació de violència masclista. Els serveis d’intervenció especialitzada (SIE), que ofereixen atenció integral a dones que pateixen o han patit violència masclista, es van iniciar el 2005 i s’ha incrementat progressivament, i aquest 2020 arribaran a 16.

El 2018, quan hi havia 8 SIE, van atendre un total de 4.226 dones i 956 fills i filles, una xifra que es va mantenir respecte del 2017 però que suposa un increment acumulat per al període 2013-2018 del 48,2% de dones i del 14,4% de fills i filles.

Els serveis d’atenció residencial per a dones i els seus fills i filles víctimes de violència masclista van atendre el 2018 a 201 dones amb 211 infants en recursos residencials: un total de 117 dones amb 116 infants van estar als serveis d’acolliment i recuperació, i 84 dones amb 95 infants, en els d’acolliment substitutori de la llar.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article