S’engega a l’Alt Pirineu i Aran el protocol de salut per evitar maltractaments a la infància i l’adolescència

El document promou la prevenció, la detecció precoç, l’atenció integral i la rehabilitació dels joves afectats


El Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han presentat aquest matí a la seu de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran a Tremp el nou ‘Protocol d’actuació davant de maltractaments a la infància i l’adolescència en l’àmbit de la salut’, que actualitza el que estava vigent des de 2008.

El protocol vol promoure la prevenció, la detecció precoç, l’atenció integral i la rehabilitació d’infants i adolescents afectats, incidint sobre les situacions de risc, així com el bon tracte integral als infants i adolescents des de l'àmbit sanitari.

El document s'adreça als professionals sanitaris d'atenció primària i comunitària, inclosos els de salut mental, de l'atenció a les drogodependències i de l’altra atenció especialitzada ambulatòria, i en especial aquells que tractin infants, adolescents i dones en estat de gestació, així com als professionals sanitaris dels hospitals i dels serveis d'urgències.

Entre altres aspectes, el document contempla la necessitat de crear equips d’experts. En aquest sentit, els referents d’expertesa de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran seran els equips ubicats a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i a l’Althaia-Manresa.

Aquests equips experts en abusos sexuals i maltractament greu estaran formats per professionals de diferents disciplines: pediatria, treball social, psicologia, psiquiatria, amb suport d’infermeria pediàtrica i un administratiu. S’encarregaran de fer el diagnòstic sanitari i el tractament inicial, d’assessorar els professionals de primària i dels hospitals comarcals, i treballaran de manera coordinada amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Aquesta guia preveu, a més, la promoció d'equips funcionals d’experts en el territori que actuïn de referents per a la formació i la detecció dels casos més greus, la formació dels professionals sanitaris, i el desenvolupament d’un apartat a la història clínica informatitzada d’atenció primària que permeti el registre i la connexió amb el Registre Unificat de Maltractaments Infantils (RUMI), per millorar l'efectivitat de les actuacions.

Definir indicadors de sospita

El document també defineix indicadors de sospita per avaluar si s'està davant d'un cas de maltractament, tot reduint el marge d'interpretació subjectiva, i estableix quines actuacions (proves, exploracions físiques, entrevistes), circuits i tractaments s’han de seguir en funció de la gravetat dels fets. Així mateix, incorpora especificitats per a l’abordatge del maltractament prenatal i del maltractament dels infants en els primers mesos i anys de vida, així com estratègies per evitar la victimització secundària dels infants i adolescents afectats.

En l’elaboració del protocol hi han col·laborat més d’una seixantena de professionals de diferents disciplines i nivells assistencials de Catalunya, a més de professionals de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article