Les entitats socials demanen una reunió “urgent” amb el Govern per tractar desplegament del decret d’habitatge

Lucía Delgado, portaveu de la PAH demana als jutjats una interpretació “garantista” del dret


La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha explicat que el Grup Promotor de la Llei 24/2015 demanarà una reunió “urgent” amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i de Justícia, Ester Capella, per tractar el desplegament del decret d’habitatge.

En declaracions als mitjans de comunicació minuts després de la convalidació del decret 1/2020, Delgado ha recordat que ja fa 11 anys que les entitats lluiten contra l'emergència habitacional i ha deixat clar que “les famílies vulnerables són el primer”. Delgado ha demanat a la justícia que faci una “interpretació garantista” del dret davant la interpretació “més restrictiva” que van fer les audiències de Barcelona i Girona.

Aquest dimecres el Parlament ha convalidat una modificació del decret de mesures urgents a l'habitatge, concretament en la seva definició d'habitatge buit, on s'hi inclouran aquells que estiguin sense ús des de fa dos anys tot i que el propietari –un gran tenidor-hagi iniciat un procés judicial per recuperar-lo.

Per Delgado, la convalidació del decret 1/2020 és un “canvi de paradigma” i que “és important” perquè emana de la Llei 24/2015 perquè “responsabilitza els privats de l'emergència habitacional”. Segons ha comentat, en el decret 17/2019 hi havia “l'error” que no incloïa el supòsit d'habitatge buit encara que hi hagués un procés judicial en marxa.

La portaveu de la PAH també ha especificat que podran rebre la proposta d'un lloguer social els ocupants estiguin a l'habitatge abans del 30 de juny del 2019 –sis mesos abans de l'aprovació del decret 17/2019-. A més, els ajuntaments hauran de certificar la seva situació de vulnerabilitat.

Posteriorment, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat en declaracions als mitjans que “en cap cas” tant el decret 17/2019 com l'avui convalidat -1/2020- afecta els propietaris particulars i que només està adreçat a les entitats i fons d'inversió. En aquest sentit, ha reiterat que és un “peatge social” per a unes entitats que van ser rescatades amb fons públics.

El conseller de Territori també s'ha referit a les conclusions del Consell de Garanties Estatutàries, que es va posicionar en contra d'alguns aspectes del decret convalidat avui, com el de definició d'habitatge buit. El conseller ha assegurat que la prioritat era “intervenir en aquesta situació de resoldre els problemes de persones i famílies en situació extrema de vulnerabilitat” mitjançant l'aprovació del text en el Consell Executiu i convalidar-lo avui.

“Si això va al TC, ens defensarem, a veure qui ho porta”, ha remarcat Calvet, que s'ha mostrat escèptic sobre la possibilitat que el govern de PSOE i Podem a l'Estat presenti un recurs a l'alt tribunal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article