El 86% de les dones ateses per Projecte Home manifesta haver patit abusos psicològics

L'entitat ha obert un pis específic per atendre dones amb addiccions, un col·lectiu invisibilitzat i que pateix un major estigma social


Projecte Home Catalunya ha obert un pis específic per atendre dones amb addiccions. Es tracta d’un espai situat en un edifici annex al centre que l’ONG té a Montgat i que compta amb una capacitat màxima de vuit places, les quals s’estan obrint de forma progressiva. La finalitat d’aquest pis és adequar un espai de tractament personalitzat a les necessitats de les dones usuàries, un col·lectiu que és minoria entre les persones que demanen ajuda a l’entitat.

El pis acull a dones usuàries de la Comunitat Terapèutica que Projecte Home té a Montcada i Reixac. De dia, les dones participen en el programa de tractament a la Comunitat Terapèutica i a la tarda, de dilluns a dijous i amb l’acompanyament d’una educadora, es desplacen al pis de Montgat per seguir amb les activitats i passar-hi la nit.

Aquest nou espai permet disposar d’una àrea més còmoda i íntima on es poden dur a terme grups terapèutics específics de temes com ara la sexualitat o bé fer activitats lúdiques i de salut com ara un taller de ioga. El pis permet també millorar la detecció i atenció de problemàtiques que solen afectar moltes dones amb addiccions: maltractaments, abusos sexuals o trastorns alimentaris.

Més accessibilitat i millor atenció

L’obertura del pis per a dones forma part d’un projecte transversal de l’entitat que té com a objectius facilitar l’accessibilitat de les dones amb addiccions als programes de tractament així com millorar l’atenció específica a les dones dins aquests programes. Per aconseguir-ho s’han posat en marxa una sèrie de mesures entre les quals la millora del treball en xarxa amb altres entitats i recursos específics per a dones en risc d’exclusió social o bé la capacitació i formació dels equips de professionals de l’entitat en perspectiva de gènere.

D’altra banda, la intervenció en aquesta qüestió té una vessant també alhora de treballar amb els homes usuaris de l’entitat. En aquest sentit, Projecte Home ha iniciat també un cicle de seminaris de prevenció de les actituds masclistes i de la violència de gènere que es porten a terme al llarg de l’any en tots els programes de tractament de l’entitat. En aquests seminaris es busca analitzar i construir altres formes d’entendre les masculinitats, creant espais de reflexió on parlar de la sexualitat, les relacions de parella, la paternitat conscient, les emocions i la vulnerabilitat o el poder i el privilegi, entre d’altres temes.

El major deteriorament dificulta el tractament

Tan sols el 17,1% de les persones que van demanar ajuda a Projecte Home durant el 2019 són dones, una xifra que es manté en nivells similars any a any i que contribueix a agreujar la situació d’invisibilització d’un col·lectiu que alhora pateix un major estigma social. A més de la pròpia addicció, les dones han d’afrontar situacions de més pressió social, més càrregues familiars o majors limitacions econòmiques que els homes.

També contribueix a la invisibilització el fet que les dones tinguin un patró de consum en el que predominen drogues més acceptades socialment. Així, segons dades de les persones ateses el 2019 a Projecte Home, el consum d’alcohol com a substància principal de consum és més elevat en dones (38,6%) que en homes (33,5%). Es tracta d’un tipus de consum que sol passar més desapercebut, amb casos en els que es produeix sovint a casa i, per tant, es fa menys visible.

Entre les dones ateses s’observa també que la mitjana d’edat és lleugerament més alta (40 anys) que en el cas dels homes (38), fet que pot indicar que les dones retarden més la demanda d’ajuda que els homes.

D’altra banda, les dones presenten una sèrie de característiques que dificulten el seu procés de tractament. Per exemple, el 50% té algun tipus de patologia dual (trastorn mental i addicció a la vegada). Hi són freqüents els casos d’abusos en algun moment de la vida, amb un 86% que manifesta haver patit abusos psicològics, un 63% abusos físics i un 46% abusos sexuals. A més, el 70% no té feina en el moment d’iniciar el tractament i el 64% té deutes econòmics.

La mitjana d’edat més elevada, el patró de consum, els índexs de patologia dual i d’abusos, etc. Són diferents factors que contribueixen que en el moment de començar un programa de tractament, les dones ho facin amb un major deteriorament tant físic com psicològic, amb menys suport social i més dificultats econòmiques. Una situació que fa que el procés de tractament d’una addicció sigui encara més complicat en els casos de les dones.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article