Els alumnes de 5è de l’escola El Colomer creen les seves cooperatives

El centre ha volgut participar altre cop al programa de la Diputació de Barcelona “Cultura Emprenedora a l'Escola”


Fomentar els valors de la cultura emprenedora i cooperativista en els alumnes de cicle superior d’educació primària: aquest és l'objectiu del programa CuEmE de la Diputació de Barcelona. Els alumnes de 5è de l'escola El Colomer de Bigues i Riells s'han afegit, per segon any consecutiu, a aquesta iniciativa en la qual participen 9.300 estudiants arreu de Catalunya.

El programa Cultura Emprenedora a l’Escola consisteix en una simulació real de la creació i gestió d’una cooperativa. Els alumnes de 5è de primària compten amb el suport de la comunitat educativa del municipi, l'Ajuntament de Bigues i Riells i el Servei d'Ocupació de la Vall del Tenes, per arribar fins a l'últim pas d'aprenentatge, la venda dels productes en una paradeta del mercat setmanal.

Ara bé, han començat coneixent el funcionament d'una empresa passant per la creació dels diversos departaments, la idea de negoci, la imatge corporativa, la producció i el finançament, entre d'altres. Aquest projecte es treballa de manera transversal a l’escola, de manera que el logotip el fan a plàstica o bé la comptabilitat de la cooperativa la supervisen a matemàtiques.

Aquest dimecres, els estudiants van anar a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania per tal de recollir el codi d'identificació fiscal i constituir-se oficialment. Els alumnes han fundat dues cooperatives, una per classe: Finestra oberta al món i Tots junts: mentre creem ajudem.

Els representants de cada cooperativa han exposat els seus projectes de negoci a l'alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano, i a la regidora d'Educació, Eva Martínez. Els representants polítics els han ofert posar una paradeta al mercat setmanal per tal de poder vendre els seus productes solidaris.

Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, ha destacat la importància del treball col·lectiu: “Per nosaltres és vital l'aprenentatge de la participació ciutadana des de la base. Els alumnes fan una feina conjunta en benefici d'un tercer i això és fantàstic”. Galiano també ha recordat que aquest programa està obert a tots els centres educatius.

Eva Martínez, regidora d’Educació, ha explicat la intenció del CuEmE: “Aquest projecte permet als alumnes de 5è de primària introduir-se al món cooperatiu i de l’empresa, a la societat en general”. Per Martínez aquesta iniciativa encaixa perfectament amb la línia de la regidoria: “Sovint s’aprèn més amb un projecte concret que no amb un llibre de text, aquesta és la línia que estan seguint els nostres centres educatius”.

El programa CuEmE aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base, perquè aporta un model de gestió democràtica i reforça la responsabilitat social amb valors com la solidaritat i la igualtat d’oportunitats, amb la voluntat de consolidar aprenentatges en una etapa en la qual els nens i nenes evolucionen progressivament cap a l’autonomia.

Cloenda a Lliçà de Vall

El 2019, Bigues i Riells va ser l'amfitrió de la cloenda del programa, que es va celebrar al Teatre Auditori Polivalent. Ara bé, Lliçà de Vall fa sis anys que participa en el projecte i enguany acollirà la cloenda el 4 de juny. Hi participaran tres escoles, El Colomer de Bigues i Riells, Lliçà d’Amunt, que s’incorpora per primer any i Lliçà de Vall.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article