Quatre nous casos de coronavirus han elevat a 32 el total d’afectats a Catalunya

Salut informa d'un altre cas de gravetat encara pendent de confirmar si té covid-19


Quatre nous casos de coronavirus han elevat a 32 el total d'afectats a Catalunya. Entre aquests nous casos hi ha el primer cas greu, el d'un home de 50 anys de Barcelona que té una patologia prèvia.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que la seva situació és greu tot i que "sense cap perill en absolut". A més, Guix també ha informat que s'està investigant si una dona de 29 anys de Barcelona que està greu està també infectada de covid-19. Ara per ara, no es considera un cas de coronavirus i Guix ha explicat que la seva evolució és “correcta” dins de la gravetat.

Els altres tres nous casos són de Barcelona i estan lleus, amb bona evolució. Es tracta de dues dones de 57 i 39 anys i d'un home de 34 anys.

Els quatre nous casos són contactes amb persones positives. “Estem en una segona generació per així dir-ho”, ha dit Guix. Actualment, Salut calcula que hi ha entorn de 500 persones aïllades per haver estat en contacte amb persones infectades. Aquests 500 estan identificats i controlats i s'està aplicant el protocol corresponent de confinament.

Possible nou cas de coronavirus

Preguntat sobre el cas de la dona de 29 anys, Guix ha assegurat que per la seva situació clínica és “dificultós” realitzar unes mostres “concloents” en el moment actual però esperen poder descartar o confirmar si està infectada de coronavirus aviat.

La dona té una afectació respiratòria “important”, que podria explicar-se per coronavirus o altres causes, que estan resultant negatives. Per això, el departament creu que podria ser un cas potencial de covid-19.

Des del 4 de març a les 7 del matí fins a aquest dijous a la mateixa hora, el 061 ha rebut al voltant d'un miler de trucades relacionades amb consultes sobre el coronavirus.

Suspensió de congressos sanitaris

El director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, ha anunciat durant la roda de premsa que la consellera Alba Vergés ha signat aquest dijous al matí una resolució amb mesures específiques per a la prevenció del coronavirus.

Concretament, ha explicat, s'insta a la suspensió de congressos, seminaris, simposis, jornades, cursos o qualsevol altra activitat formativa per a professionals sanitaris que sigui de caràcter presencial a Catalunya.
D'altra banda, també s'insta els professionals a no assistir en activitats del mateix tipus fora de Catalunya.

En aquest sentit, ha donat a entendre que la mesura és un avís de prohibició. “Si tenim coneixement que esdeveniments d'aquests s'estan celebrant obriríem una inspecció”, ha advertit.

A més, ha matisat que les mesures entren en vigor aquest mateix dijous, tot i que són susceptibles de ser actualitzades en funció de com evolucioni la situació epidemiològica.

Per ara, Salut descarta mesures addicionals com el tancament d'escoles o universitats. “És molt diferent la situació a Itàlia”, ha assenyalat Guix, destacant que a Catalunya hi ha una "molt bona situació" des del punt de vista de control epidemiològic.

Recompte de casos

Sobre la diferència entre les dades facilitades per Salut i les que encara ofereix el ministeri de Sanitat, Guix ha evitat donar explicacions. En aquest sentit, s'ha limitat a dir que el departament comunica els casos dels quals té coneixement. "Ells tenen perfectament i per diverses vies cada cas que es produeix en línia", ha conclòs.

Compra “massiva” de mascaretes

Durant la roda de premsa, el departament ha avançat també que el Servei Català de la Salut està preparant una compra “massiva” de material de protecció com mascaretes o bates d'acord amb les necessitats dels diferents centres en els darrers dies.

La idea és “garantir” que tots els professionals tenen el material que necessiten.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article