Obre un nou espai d'atenció exclusiu per a dones en situació de sense llar al districte de Gràcia-Sant Gervasi

Un total de 329 dones pernocten als carrers de Barcelona actualment


A dos dies de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el Centre Obert HEURA obre un nou espai de dutxes, rober i serveis d'higiene personal per a dones en situació de sense llar.

L'espai, anomenat ‘Divendres Lila’, esdevindrà un àmbit obert a les necessitats i demandes d'aquestes dones que es troben en situació vulnerable i que, només a Barcelona, representen un 13% de les persones en situació de sense llar segons la informació del Servei d'Inserció Social Medi Obert de l'Ajuntament de Barcelona. En concret, s’estimen 329 dones pernoctant al carrer actualment.

Tot i que el perfil majoritari de les persones ateses per HEURA és el d'un home, el centre ha constatat l'increment de la demanda de serveis exclusius per a dones en situació de sense llar, col·lectiu que ha augmentat un 60% el seu número en només deu anys a la nostra ciutat.

Les dones, en haver de compartir els mateixos espais d'higiene que una població majoritàriament masculina, i tenir unes necessitats diferents, se senten incòmodes per manca d'espais d'intimitat. És per aquest motiu que la iniciativa del Centre Obert HEURA funcionarà cada divendres, a partir del 6 de març, i servirà per a oferir una resposta a aquestes dones que pateixen una doble vulnerabilitat a causa de, per un costat, trobar-se en situació d'exclusió residencial, i per l'altre, al fet de ser dones i
patir situacions de violència, agressions i maltractaments convivint, sovint, als mateixos espais que els seus agressors.

L'entitat espera crear així un espai que creixi, tant en persones ateses com en serveis i atenció ofertes, fet a mida i de forma participativa, comptant amb totes les dones que acudeixin a fer-ne ús.
Durant l’any 2019, el centre ha atès 146 persones noves, es van poder oferir 2800 dutxes, 3000 entrepans, i 700 serveis de perruqueria, i es van poder tramitar 170 noves places de menjadors socials i van poder rebre atenció i seguiment social un total de 108 noves persones en els dos equipaments que té actualment a Gràcia i Sant Gervasi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article