Save the Children alerta sobre el continu augment de la violència masclista en adolescents

L'organització proposa una assignatura obligatòria d’educació afectiva i sexual integral


Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, Save the Children mostra la seva preocupació davant el continu augment de la violència masclista entre adolescents i proposa una assignatura obligatòria d’educació afectiva i sexual integral, adaptada a cada grup d’edat i en tots els nivells educatius, per afavorir el desenvolupament de relacions socials, afectives i sexuals respectuoses, basades en la igualtat i com a eina de prevenció davant les diferents formes de violència.

Després d’analitzar les dades de violència de gènere de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), Save the Children alerta que en els tres últims anys el nombre de casos de violència masclista contra nenes i adolescents arreu de l’Estat no ha parat de créixer: 569 casos el 2016, 653 el 2017 y 677 el 2018, últim any que hi ha registre. En total, el 2018 hi va haver 31.286 víctimes de violència de gènere (amb ordre de protecció o mesures cautelars).

Catalunya és el quart territori de l’Estat amb més víctimes de violència de gènere menors d’edat que tenen ordres de protecció o mesures cautelars (76 el 2018, 83 el 2017), només per darrere d’Andalusia, Comunitat Valenciana i Comunitat de Madrid.

“Necessitem eines amb les quals posar fi a la desigualtat de gènere i la creixent violència masclista contra les nenes i adolescents. El Govern espanyol ha de comprometre’s a tramitar com més aviat millor la Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència davant la Violència, en la qual s’hi inclou la implantació d’una assignatura d’educació afectiva i sexual i mesures concretes per als nens i nenes víctimes de violència de gènere”, afirma Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

L’organització demana que els centres educatius comptin amb plans de prevenció i protocols de detecció i intervenció per al professorat sobre totes les formes de violència que puguin patir els seus estudiants, com l’assetjament, l’abús sexual o la violència masclista. “La violència contra les nenes i les adolescents és doblement greu perquè té la vessant de gènere i d’edat. És necessària la formació de tot el personal docent en drets d’infància, perquè, també des de l’escola, apoderem les adolescents i les formem per tenir relacions positives, sanes, igualitàries i lliures de violència”, afegeix Pérez.

L’ONG recorda que la Llei de violència contra la infància ha d’incloure una sèrie de mesures dirigies a erradicar tots els tipus de violència masclista que pateixen les nenes pel fet de ser-ho, com la mutilació genital femenina, el matrimoni infantil o el tràfic per a l’explotació sexual.

Save the Children recorda que la discriminació de gènere té un greu impacte en l’avenç de la societat: representa un obstacle per aconseguir que totes les nenes i els nenes es desenvolupin en igualtat de condicions i tinguin el mateix dret a sobreviure, aprendre i viure una vida lliure de violència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article