La Creu Roja trucarà a més de 45.000 persones vulnerables per informar-les sobre el coronavirus i acompanyar-les

Els voluntaris aniran amb els usuaris que ho necessitin a les visites mèdiques


La Creu Roja trucarà a més de 45.000 persones per acompanyar-les i informar-les sobre el coronavirus.

Les trucades formen part d'una campanya telefònica que l'entitat ha posat en marxa aquest dimarts i que es dirigeix a usuaris que siguin majors de 65 anys o que estiguin als programes de salut de l'entitat, per exemple per tenir una malaltia crònica.

Els voluntaris truquen a aquestes persones per explicar-los mesures preventives i de protecció enfront el covid-19, així com “tranquil·litzar-les”, segons ha explicat el coordinador de Creu Roja, Enric Morist. En cas que sigui necessari també aniran amb elles a visites mèdiques i els hi faran un acompanyament en cas que s'hagin de confinar, aspecte que treballen amb el departament d'Interior.

La campanya s'ha posat en marxa en la seixantena de centres de contacte locals de tot Catalunya, on els voluntaris han rebut formació sobre el coronavirus. Del total de trucades, més de 29.000 es faran a la demarcació de Barcelona, 5.900 a Girona, 3.000 a Lleida i 8.000 a Tarragona.

L'acció s'adreça especialment als col·lectius de gent gran, discapacitats, refugiats (majors de 65 anys i/o amb malaltia crònica) i de les persones destinatàries dels projectes de salut de l'entitat.

Morist ha explicat que ha estat el Govern qui els ha demanat que facin aquesta acció informativa i d'acompanyament social. El coordinador ha destacat la importància de la campanya informativa perquè es dirigeix a gent que té “poca xarxa familiar i social” i que troben en els voluntaris aquesta companyia que els manca. “Les escoltem, les acompanyem i les tranquil·litzem”, ha declarat.

En aquest sentit, ha explicat que si la situació va empitjorant i es requereixen més confinaments, Creu Roja també treballa amb Interior per tal que voluntaris de l'entitat puguin acompanyar persones confinades. “Fer-los de familiars, acompanyar-los perquè no se sentin soles”, ha resumit.

En les trucades, els voluntaris pregunten als usuaris com es troben, els hi donen els consells generals que estan facilitant les autoritats sanitàries sobre el coronavirus i, si sospiten que hi ha algun signe d'alarma, els recomanen trucar als telèfons sanitaris per exposar el seu cas, com fa la resta de la població.

“Si alguna persona dona positiu, farem una mica de familiar d'aquesta persona, no només a nivell de telèfon sinó també en persona perquè no estiguin soles”, ha insistit el coordinador.

La directora de Salut de l'entitat, Júlia de Miguel, ha afegit que es tracta de gent gran, que sovint viu sola i que pateix malalties cròniques, motius pels quals “s'angoixen més”. Ha explicat que els dubtes que poden tenir són els mateixos que la resta de la població però que el fet de no tenir xarxa sovint fan que es preocupin més. Entre els usuaris que rebran les trucades també hi ha usuaris amb addicions o altres malalties, com el VIH.

De Miguel ha detallat que han impulsat aquesta campanya perquè creguin que hi ha manca d'informació sinó perquè al col·lectiu al que es dirigeix no li arriba aquesta. “No estan al dia de moltes tecnologies i els hi hem de fer arribar la informació de manera més gràfica, adaptada i més personalitzada”, ha explicat.

Així ho corrobora el Juanma Sánchez, un dels voluntaris que està fent les trucades, qui ha explicat que és gent que “té por” i a qui costa tranquil·litzar. “T'ho agraeixen però notem molta intranquil·litat”, ha afirmat.

Formació en línia

A banda de la campanya telefònica, Creu Roja també està portant a terme accions de sensibilització com xerrades i difusió de materials explicatius sobre el coronavirus. A més, ha llençat un curs en línia obert i gratuït adreçat a tota la ciutadania sobre les mesures per prevenir el covid-19.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article