El Govern prohibeix les aglomeracions de més de 1.000 persones pel coronavirus

Els CAP ajornaran proves no urgents i els hospitals revisen les operacions per prioritzar l'atenció del virus


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que a partir de dijous quedaran prohibits els actes on hi participin més de 1.000 persones, ja siguin a l'aire lliure o en un recinte tancat. Els actes en espais tancats de menys d'un miler d'assistents es podran celebrar només si s'ocupa un terç de l'aforament. Tots els esdeveniments esportius es jugaran a porta tancada. Si hi ha menors d'edat podran estar acompanyats. Totes aquestes mesures duraran 15 dies però es podran allargar. En les properes hores s'establiran les mesures en l'àmbit de l'administració pública. "És possible que en els pròxims dies es prenguin mesures més dràstiques i contundents de les que s'han pres fins ara. Demanem comprensió", ha conclòs Torra.

Després de la reunió d'aquest dimecres del Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) pel coronavirus, el Govern ha demanat comprensió i solidaritat a la ciutadania de cara a les mesures que s'han pres en les darreres hores i que podrien ampliar-se en els propers dies. El pla ha passat a fase d'alerta.

De moment, no està previst que s'aturi l'activitat a les escoles, com s'ha fet a la Comunitat de Madrid i a altres zones de l'Estat considerades de "transmissió significativa". La titular de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que la situació de contenció del virus es considera "favorable", perquè la majoria de cadenes de transmissió del virus estan controlades, i això ha permès aïllar els contactes de les persones amb la malaltia covid-19. Ara bé, hi ha ha dos casos en què encara s'estan investigant les cadenes, ha apuntat el secretari de Salut Pública, Joan Guix. En tot cas, les mesures es prenen per continuar "en aquesta situació favorable", ha justificat Vergés.

Les principals mesures anunciades aquest dimarts són que els esdeveniments esportius professionals i no professionals se celebrin a porta tancada, excepte els que juguin menors, que podran anar-hi acompanyats de les famílies, i la suspensió de qualsevol activitat que impliqui la participació de més de 1.000 persones. Això inclou espectacles com concerts i altres activitats d'oci, i també religioses, de qualsevol tipus de gestió, pública o privada.

Les activitats amb una participació menor al miler hauran de limitar l'aforament a un terç per garantir que hi hagi separació entre el públic assistent. Aquestes mesures tenen una vigència de 15 dies però es podrien allargar en funció de la situació epidemiològica.

Torra també ha confirmat un pla de mesures per pal·liar els efectes econòmics del coronavirus que implica diversos departaments i en el qual s'està treballant i, d'altra banda, una partida extraordinària per reforçar el sistema de salut, que està previst que es concreti en els propers dies.

Les mesures als centres sanitaris

Per altra banda, Xènia Acebes, directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut), ha presentat avui un conjunt de mesures organitzatives adreçades als centres del sistema sanitari de Catalunya arran de l'epidèmia del coronavirus SARS-CoV-2. Les mesures presentades avui s’aniran actualitzant i adaptant als possibles canviïs que es vagin produint a la situació.

Acebes ha recalcat que el doble objectiu d’aquestes mesures és "protegir els professionals sanitaris" i "reorganitzar l’atenció assistencial que s’ofereix a la ciutadania perquè les persones que requereixin més necessitats assistencials puguin estar ateses en el lloc i el moment més adequat".

D’aquesta manera, ha detallat que cal fomentar, a l’atenció primària, tots els canals d’atenció no presencials; ajornar proves rutinàries que representin el major risc de contagi (espirometries, obturacions dentals, etc.); treballar amb agendes flexibles deixant espais per donar més cobertura a la demanda no programada i potenciar l’atenció sanitària no presencial; i gestionar de manera activa les agendes per tal de detectar les visites i les proves de control rutinàries per patologies estables o altres situacions de salut que es puguin resoldre per via telemàtica o demorar-les.

Pel que fa als hospitals i centres sociosanitaris, es recomana limitar al màxim el nombre d’acompanyants de les persones que van a fer-se proves o visites, com també als pacients que estan ingressats. “Cal posar de manifest, un cop més, la generositat, implicació i intel·ligència col·lectiva de tots els professionals sanitaris alhora que apel·lem de nou a la responsabilitat i solidaritat de la ciutadania”, ha recalcat Acebes.

Barcelona tanca els 58 casals de gent gran

L'Ajuntament de Barcelona tancarà els 58 casals de gent gran de la ciutat durant els propers quinze dies, fins al 27 de març, per reduir el risc de coronavirus en aquest col·lectiu vulnerable. D'altra banda, també es limitarà de forma generalitzada l'aforament a centres cívics, biblioteques i centres esportius i se suspendran activitats que s'hi facin que concentrin principalment gent gran.

A més, el consistori reforçarà el servei municipal de teleassistència que acompanya habitualment persones grans o dependents que estan soles per saber com estan i s'hi han entès els protocols a seguir. L'alcaldessa Ada Colau ha demanat als barcelonins "baixar el ritme de la ciutat" al mínim i ajornar activitats prescindibles en els pròxims dies.

181 diagnosticats i una nova víctima mortal

A Catalunya, el coronavirus ha estat diagnosticat a 181 persones, 55 casos nous aquest dimecres, segons la conselleria, i ha causat quatre víctimes mortals, la darrera també confirmada aquest dimecres. Des del Govern han matisat, però, que la transmissió de la Covid-19 està controlada perquè s'ha identificat l'origen de la infecció en tots els casos, i que la declaració de la fase d'alerta permet avançar-se a escenaris més complexos.

Del nombre total de persones diagnosticades per la Covid-19, 20 són greus. I del nombre total detectats, 22 són professionals sanitaris. Des que es va detectar el primer cas de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya, ja han rebut l’alta mèdica tres persones.

Actualment, deu laboratoris treballen per fer les proves per descartar o confirmar els casos de coronavirus. Aquests laboratoris es troben als hospitals següents: Hospital Clínic, Laboratori de Referència de Catalunya, Hospital Sant Joan de Déu, Hospital Universitari Arnau de Vilanova, CatLab, Hospital de Sant Pau, Hospital Universitari Vall d'Hebron, Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Germans Trias i Pujol i Hospital Universitari Joan XXIII.

L’OMS declara la pandèmia

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat la pandèmia per coronavirus aquest dimecres. “Pandèmia no és una paraula per utilitzar lleugerament”, ha assegurat el director general de l'organització, Tedros Adhanom, que ha apuntat que el fet de considerar el coronavirus una pandèmia no canvia “la valoració de l'OMS sobre l'amenaça que suposa el coronavirus”.

“No canvia el que l'OMS està fent i no canvia res respecte a allò que estan fent els països”, ha dit. Segons ha informat Adhanom, ara per ara hi ha 118.000 casos en 114 països i 4.291 persones han mort. “En les darreres dues setmanes, el nombre de casos de coronavirus fora de la Xina s'ha multiplicat per 13 i el nombre de països afectats s'ha triplicat”, ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article