Com s’ha de protegir la gent gran del coronavirus?

La Generalitat tanca durant un període mínim de 15 dies els casals cívics, casals de gent gran, les cases del mar i les ludoteques


La Generalitat ha decidit tancar durant un període mínim de 15 dies els casals cívics, casals de gent gran, les cases del mar i les ludoteques. L’Ajuntament de Barcelona ha suspès l’activitat en 58 casals de gent gran i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha pres noves mesures en les residències de gent gran. Però com ha d’afrontar la gent gran el coronavirus?

“M'hauria agradat continuar l’activitat, però és un cas de força major”, diu Manuel Verdejo a la porta del casal de gent gran del Poble Sec. Com ell, la majoria de les persones que sovintegen aquest centre ja es van assabentar de les mesures preventives aquest dimecres, però encara n’hi havia algunes que s’acostaven aquest dijous pensant que estaria obert. “Avui he vingut i m’he trobat que havien tancat la classe de taitxí per motius de seguretat”, reconeix Verdejo, que s'ha quedat “una mica fred” després de la notícia del tancament durant 15 dies.

Per tal d’evitar els contagis entre el col·lectiu més vulnerable com és la gent gran, la Generalitat ja ha aconsellat prendre mesures cada vegada més restrictives. D’entrada, ha decidit tancar per 15 dies centres cívics, casals de gent gran, cases del mar i ludoteques que gestionen directament.

A més, als centres de dia que comparteixen edifici amb una residència, l’ordre de la conselleria és assegurar que tant les persones usuàries com els professionals de la residència i del centre de dia estiguin en espais separats i “no entrin en contacte”. Si no es poden mantenir en espais separats, el Departament demana que “el centre de dia cessi termporalment la seva activitat i es busquin alternatives per a les persones usuàries”.

Lucia Arrieta, responsable del casal del Poble Sec, assegura que la reacció dels avis ha estat de “tranquil·litat”. “Aquests dies anteriors ja hem anat parlant amb ells que si teníem un avís o incidència els ho comunicaríem el més ràpid possible”, comenta. Per tant, molts no s'han sorprès i la majoria ja va assabentar-se'n després de l'anunci de l'Ajuntament de Barcelona. “La veritat és que han tingut molt sentit comú, perquè han deixat de venir a fer les seves activitats a mesura que els metges o familiars o ells mateixos han entès que el millor era estar a casa com a mesura de prevenció”, afirma Arrieta.

De fet, els 58 casals municipals que hi ha a la ciutat de Barcelona van activar tots els preavisos possibles. Així ho va fer també el casal del Poble Sec, després de l’anunci del tancament fins al 27 de març. Algunes persones van trucar per informar-se, mentre l'equipament va actuar de forma proactiva per avisar de forma individual via telefònica.

Alhora, tant a Barcelona com a la resta de municipis, tal com ha aconsellat el Govern, es farà un reforç del Servei de Teleassistència, que farà trucades proactives per transmetre recomanacions i consells d’autoprotecció, que passen principalment per evitar aglomeracions en espais tancats.

Residències amb un reforç de mesures

Més enllà de les mesures als centres de dia, a les residències de gent gran, la conselleria ha establert tot un seguit de noves indicacions. D’entrada, demanen que els professionals facin un reforç de les mesures higièniques, sobretot desinfecció de superfícies. A més, demanen que se suspenguin temporalment els nous ingressos, per tal de disposar espais d’aïllament de possibles persones afectades.

A més, recorden els acords presos amb sindicats i patronal, com ara evitar les visites als centres de persones que presentin símptomes; fer un registre de visites per tal de facilitar el seguiment, en cas de contagi; informar els visitants de rentar-se les mans a l’entrada i a la sortida en lavabos reservats per a visites; i fer difusió de les mesures preventives amb cartells situats a l’entrada, a les recepcions i a les sales d’espera.

Les queixes de l’atenció domiciliària

Al seu torn, però, els sindicats es queixen que els professionals de l’atenció domiciliària no estan prou protegits per seguir fent sense riscos la seva tasca. “Les persones treballadors dels serveis d’atenció domiciliària, majoritàriament dones, ja de per si explotades i sense formació específica, ens traslladen la seva gran preocupació per la falta d’informació, formació i mesures de protecció per dur a terme la feina d’atenció directa”, es queixa en un comunicat la CGT.

A l’atenció primària, només per cites injornables

Aquest dimecres, a més, Xènia Acebes, directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut), ha presentat un conjunt de mesures organitzatives adreçades als centres del sistema sanitari. Les mesures presentades s’aniran actualitzant i adaptant als possibles canviïs que es vagin produint a la situació.

D’aquesta manera, ha detallat que cal fomentar, a l’atenció primària, tots els canals d’atenció no presencials; ajornar proves rutinàries que representin el major risc de contagi (espirometries, obturacions dentals, etc.); treballar amb agendes flexibles deixant espais per donar més cobertura a la demanda no programada i potenciar l’atenció sanitària no presencial; i gestionar de manera activa les agendes per tal de detectar les visites i les proves de control rutinàries per patologies estables o altres situacions de salut que es puguin resoldre per via telemàtica o demorar-les.

Les mesures del pla de xoc que prepara el Govern i que s'aprovaran per decret llei al proper consell exeuctiu, també inclouen que el número d'atenció sanitària, el 061, sigui gratuït amb caràcter permanent. Aragonès ha aclarit que els encarregats de recaptar la tarifa d'aquestes trucades fins ara han sigut les operadores telefòniques i no la Generalitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article