Les associacions que treballen pels drets de les persones amb discapacitat demanen un increment “urgent” del pressupost

Les associacions de Lleida i Girona s'han reunit per psoar sobre la taula els reptes del sector


L’associació Iura, formada per 10 entitats gironines en defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, i la Federació Allem, que agrupa a 17 entitats lleidatanes, es van reunir a Girona per compartir experiències i debatre sobre els principals reptes del sector de la discapacitat.

Durant la trobada van parlar del model de centres especials de treball, la millora del seu finançament i la mercantilització dels serveis d’atenció a les persones. Referent als centres especials de treball es va coincidir en la defensa del model català de treball protegit de les persones amb discapacitat i especials dificultats, i en la necessitat de revisar-lo seguint les recomanacions del Llibre Blanc.

Aquest document, elaborat per l’escola de negocis IESE amb la col·laboració de Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (DINCAT) i AMMFEINA Salut Mental Catalunya, tracta sobre la formació, ocupació i treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats. En aquest sentit es demana un finançament adequat pel treball d’aquest col·lectiu i recuperar l’aportació per les inversions als centres especials de treball socials.

Des de les entitats dels territoris de Girona i Lleida es demana “un pla urgent” que contempli una actualització i increment del pressupost pels serveis d’atenció a persones amb discapacitat, que ha d’anar en paral·lel a la revisió del Pla Estratègic del Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, entenent que són dos processos diferents.

En tercer lloc, davant d’una sèrie de canvis legislatius, des del sector de la discapacitat intel·lectual demanen una llei d’acció concertada per la prestació dels serveis socials públics per la discapacitat. “L’objectiu és regular que aquests serveis siguin prestats per les entitats d’iniciativa social sense ànim de lucre i que eviti l’entrada d’empreses de caràcter mercantil que es lucrin amb els serveis per la discapacitat”, assenyalen.

Tot i que és una demanda del sector i del compromís del Govern de la Generalitat, assenyalen les entitats, aquesta llei encara no ha s’ha tractat al Parlament de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article