Els casos de coronavirus a Igualada pugen de 20 a 49, entre els quals hi ha 33 sanitaris i tres morts

L'alcalde exigeix que es reforci la plantilla de l'hospital i anuncia noves mesures de contenció del virus


El brot de coronavirus a Igualada ha empitjorat i la xifra de casos ha pujat dels 20 a 49, entre els quals hi ha 33 professionals sanitaris i tres morts. Davant d'aquesta situació, l'alcalde, Marc Castells, ha exigit que es reforci la plantilla de l'hospital, on actualment hi ha 200 professionals aïllats per culpa del virus.

Castells ha anunciat una nova injecció de mesures per evitar la propagació del coronavirus. Entre elles, es faran controls als accessos dels mercats per evitar aglomeracions i també s'anul·la el transport interurbà entre Igualada, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. L'alcalde no descarta que, en les pròximes hores, es puguin posar en marxa noves mesures.

El brot de coronavirus a Igualada s'inicia a partir d'una professional sanitària que, de moment, no se sap com va adquirir el virus ja que no va tenir cap contacte amb persones infectades ni tampoc va viatjar a cap país de risc. Aquesta persona va transmetre el virus als seus familiars i, a partir d'aquí, s'inicia aquest episodi de coronavirus a Igualada que el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha qualificat de "clúster".

La situació, de moment, està empitjorant i aquest dijous s'han conegut 29 casos més. Així, en total, ara hi ha 49 casos de coronavirus, entre els quals hi ha 33 professionals sanitaris i tres morts, dues dones de 71 i 83 anys, i un home de 86. Tots ells, amb altres patologies greus, però infectats pel coronavirus.

L’epicentre a l’Hospital d’Igualada

La capital de l'Anoia registra, per tant, el brot de coronavirus més important de Catalunya. El seu epicentre se situa a l'Hospital d'Igualada, on hi ha 200 professionals aïllats, una xifra que representa el 20% dels treballadors. Davant d'aquesta situació, l'alcalde, Marc Castells, ha exigit al Departament de Salut que reforci “immediatament” la plantilla. “Necessitem que reforcin les plantilles de l'Hospital d'Igualada, que estan exhaustes i cansades, i s'estan partint la cara per tots els ciutadans”, ha reclamat Castells.

L'alcalde també ha anunciat noves mesures de contenció, que se sumen a les que ja s'estan duent a terme des d'aquest dimecres al vespre. Així, ara s'afegeixen mesures de control als accessos dels mercats per evitar aglomeracions i també, a partir d'aquest divendres, s'ha cancel·lat el transport urbà a Igualada, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí.

A més, s'han anul·lat els mercats ambulants, i s'ha suspès la Mostra d'Igualada, una fira estratègica de país que, cada any, porta fins a la capital de l'Anoia més de 25.000 persones. L'alcalde però, ha recordat que la situació varia constantment i, en aquest sentit, no descarta que, en les pròximes hores, es puguin anunciar noves mesures de contenció del virus.

Activada l’emergència 1 del pla PROCICAT

El conseller Buch ha confirmat que “Catalunya passa del Pla PROCICAT a fase d'Emergència 1 i posa en marxa mesures per garantir tots els serveis bàsics i dotar-los de recursos per evitar que arribin al col·lapse”.

El titular d’Interior ha concretat que els plans d’emergència són adaptables i que “en les properes hores podem prendre mesures diferents”. Finalment, Buch ha afegit que “les mesures dictades no busquen crear malestar, com més riscos correm, més en risc posarem la població”.

Mantenir els sistema sanitari “preparat”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que l’actuació es duu a terme de manera preventiva, per tal “de mantenir el nostre sistema sanitari preparat i evitar que se’ns compliqui la situació actual”. “Per això hem de reduir el ritme del país i evitar els riscos de contagi”, ha remarcat. En aquest sentit, la titular del departament ha deixat clar que es prendran “totes les mesures necessàries per protegir els nostres ciutadans i sobretot les persones vulnerables”.

Catalunya ha registrat en les últimes hores 138 nous casos de coronavirus i el total s'eleva a 319, 25 dels quals en estat greu. Són les últimes dades del Departament de Salut, actualitzades aquest dijous a la nit. Des de l'inici de la pandèmia, han mort a Catalunya sis persones amb la malaltia covid-19, tres de les quals en el brot d'Igualada. Pel que fa als professionals sanitaris, 49 tenen la malaltia i 400 es troben aïllats a casa com a mesura preventiva per haver estat en contacte amb persones diagnosticades amb covid-19. Paral·lelament, tres persones han rebut l'alta mèdica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article