Controls estrictes als accessos d'Igualada el primer dia de confinament pel coronavirus

Només pot entrar personal d'emergències i vehicles amb aliments i productes de primera necessitat

Els Mossos d'Esquadra realitzen controls estrictes als accessos d'Igualada el primer dia de confinament pel coronavirus, després que el Govern de la Generalitat ha hagi ordenat el confinament dels veïns dels municipis d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena a partir d'aquest dijous a la mitja nit.

Només poden accedir als municipis afectats, Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui, i Vilanova del Camí, personal d'emergència i vehicles amb aliments i productes de primera necessitat.

Això provoca cues a les entrades, ja que la policia atura, un a un, tots els vehicles i identifiquen els que accedeixen. Aquest matí encara hi ha alguns vehicles que intenten sortir, però a la majoria no se'ls permet i se'ls obliga a retrocedir enrere.

El confinament ha començat aquesta mitjanit com a mesura extraordinària degut a la situació que es viu a Igualada i els seus entorns, on ja hi ha 58 casos confirmats i tres morts. Així doncs, a partir de les 00.00 hores, les excepcions per sortir de la zona seran els vehicles d'emergències i altres de caràcter essencial. L'ordre de confinament afecta unes 70.000 persones.

Buch ha recomanat la “permanència en els domicilis” dels veïns mentre es mantingui l'efectivitat de les mesures incloses en la resolució aprovada pel Govern.

El confinament, anomenat ‘Oris’ i format per 29 punts a tota la zona, serà “porós” d'entrada, però no de sortida i es garantirà amb 106 efectius. El dispositiu, que han qualificat de “complex”, està dividit en tres grups: un de control perimètric, un segon d'assistència ciutadana i un tercer per a fer acompanyaments. Entre les 21 hores i la mitjanit d’aquest dijous s’ha permès la sortida ciutadans que acreditin ser de fora.

El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha indicat que els ciutadans han de passar “el màxim de temps” als seus habitatges, amb els seus entorns familiars. “Poden estar a casa, sortir a fora a comprar queviures, anar a la farmàcia, desplaçar-se a rebre atenció sanitària en cas que la necessitin”, ha explicat. Per a Sallent, la mesura “té sentit si la gent limita la seva sortida al carrer, limita el contacte amb les altres persones i s'està el més quieta possible aquests dies”.

En cas que algun veí no respectés el confinament, el comissari ha alertat que s'enfrontaria a un delicte de desobediència, que té una vessant administrativa, amb una sanció, i una altra de penal si aquesta desobediència es fa als agents a l'autoritat que li estan donant una indicació.

Els afectats per coronavirus a Igualada són 58, mentre que a tot Catalunya en són 319, 36 dels quals professionals sanitaris. “Això compromet molt un equipament essencial, l'Hospital d'Igualada, que estem gestionant perquè no quedi afectat”, ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés.

La titular del Departament ha qualificat la mesura de “necessària” per “contenir” el brot de coronavirus per “relaxar-les” més endavant quan les corbes epidèmiques baixin a la Conca d'Òdena. “Estem obligats per responsabilitat pública a actuar”, ha precisat, recordant que hi ha hagut un creixement “fort, fort, fort” dels afectats per coronavirus a la capital anoienca.

En aquest sentit, la consellera ha explicat que l'objectiu és garantir els “serveis essencials”, la protecció de la ciutadania i els veïns de tots els municipis. “Si es pren aquesta decisió és perquè estem fermament convençuts que és necessària”, ha reblat Vergés, que també és igualadina.

La consellera ha demanat també mantenir la “calma” per garantir que tot pugui funcionar “dins la màxima normalitat” d'una mesura que ha qualificat de “dràstica” i ha enviat una abraçada als seus fills, marit i pares.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article