Catalunya viu el primer dia sense classes pel coronavirus

Trilla demana que infants i joves no es concentrin perquè el tancament educatiu sigui més eficaç


Catalunya viu aquest divendres el primer dia sense classes per contenir l'expansió del coronavirus. La mesura durarà, en principi, quinze dies, fins el divendres 27 de març. El tancament educatiu afectarà 1.565.478 alumnes de 5.492 centres, sense comptar el sistema universitari. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ja va apuntar dijous que no es faria ensenyament a distància mentre duri la restricció per la "bretxa digital" existent entre famílies. Els professors hauran d'estar a casa, però disponibles. En canvi, les set universitats públiques catalanes facilitaran la formació a distància.

Deixant les universitats al marge, els alumnes afectats són 79.948 de primer cicle d'infantil i 213.352 de segon cicle; 479.958 de primària; 331.681 d'ESO; 126.994 de formació professional; 94.437 alumnes de batxillerat; 70.122 d'ensenyaments de música; 43.000 alumnes de les escoles oficials d'idiomes; 66.738 de la formació d’adults; 39.384 que fan ensenyaments a distancia; 5.103 d'arts plàstiques i disseny; 9.717 estudiants de dansa; 454 d'art dramàtic; 2.398 d'ensenyaments superiors de disseny; 2.052 d'ensenyaments esportius, i 140 de conservació i restauració de béns.

Per titularitat, dels 5.492 centres, 1.232 són públics, 699 són concertats, 954 privats i 54 d'altres titularitats. Bargalló va indicar que tots els centres estaran tancats, però es preveuran algunes excepcions per algunes hores per recollir preinscripcions, i sempre de forma ordenada i en petits grups.

Pel que fa a les universitats, l'activitat presencial s'atura aquest divendres en principi durant quinze dies, tot i que algunes de les universitats ja anuncien que no reprendran les classes a les aules fins després de Setmana Santa. Pel que fa al personal d'administració i serveis (PAS) i al personal docent investigador (PDI), la majoria de les universitats mantenen l'activitat als centres, alterada per la mesura extraordinària, tot i que n'hi ha que també advoquen pel teletreball.

Una mesura que ha de ser “eficaç“

El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha demanat a nens i estudiants que no es concentrin perquè el tancament educatiu sigui més eficaç. Trilla ha remarcat a Catalunya Ràdio que aquesta mesura s'ha pres per reduir desplaçaments i evitar concentracions. "S'ha d'estar sol, aïllat, els estudiants no poden agrupar-se. Allunyem les persones i reduïm el risc de contagi", ha demanat.

Pel que fa al confinament a l'Anoia, ha considerat "encertada" la mesura, tot i que sigui dura. També ha volgut donar les gràcies a la consellera de Salut, que té tota la família a dintre de la zona de confinament. Trilla ha dit que és "esperable" que es detectin més casos en els propers dies, també perquè hi ha un augment notable de proves.

"Els criteris s'han rebaixat i ara s'han ampliat les zones de risc, gent que té símptomes no tan greus es fa la prova", ha argumentat. Trilla ha destacat, però, que una bona notícia és que en poc temps s'acabarà l'epidèmia de grip, si no és aquesta setmana, serà la propera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article