La ciutadania només podrà circular per comprar productes bàsics, anar al metge, treballar o per força major

Dues morts i 206 nous casos eleven a 715 el total de positius a Catalunya i a vuit el de persones que han perdut la vida


El decret d'estat d'alarma que ha aprovat el govern espanyol estableix que els ciutadans només podran circular per les vies d'ús públic per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres sanitaris; desplaçament al lloc de treball; retorn al lloc de residència habitual; assistència i cura de grans, petits, dependents i persones amb discapacitat; desplaçament a entitats financeres o d'assegurances, o per causa de força major. A més, la circulació s'haurà de fer individualment i només acompanyat si es té mobilitat reduïda. Mentrestant, els vehicles podran circular per a les activitats abans citades o per anar a benzineres. Les mesures entraran en vigor de forma immediata.

El Ministeri d'Interior pot acordar el tancament de les carreteres. A més, el decret suspèn l'activitat educativa presencial en tots els centres i etapes, i indica que es mantindran les activitats eductives online sempre que sigui possible. Així mateix, el govern espanyol ordena el tancament de tots els locals i establiments “minorista”, i només posa les excepcions de comerços que venguin aliments, begudes i productes de primera necessitat, farmacèutics, mèdics, productes ortopèdics, òptiques, premsa, combustibles, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per animals de companyia, perruqueries, tintoreries, i comerç per internet, telefònic o per correspondència.

En el cas de les perruqueries, l'excepció es basa en raons d'higiene de gent gran que pugui tenir dificultats de mobilitat per tallar-se el cabell i rentar-se el cap, mentre que les tintoreries són necessàries per a la feina i el manteniment d'hospitals i altres centres d'atenció. La permanència en supermercats i farmàcies haurà d'estar "l'estrictament necessària", segons el decret, que apunta que s'evitaran aglomeracions i es controlarà que consumidors i empleats mantinguin la distància de seguretat de com a mínim un metre.

Pel que fa a cafeteries i restaurants, quedaran tancades al públic, tot i que podran fer lliuraments a domicili. També tanquen instal·lacions culturals, esportives, així com desfilades, revetlles i festes populars. L'assistència als llocs de culte i a les cerimònies civils i religioses, incloent les fúnebres, queda condicionada a la necessitat de mantenir un metre de distància com a mínim entre els assistents.

41 persones greus a Catalunya

El Departament de Salut ha informat aquest dissabte al vespre que en les últimes hores s'han detectat 206 nous casos de coronavirus a Catalunya i dues persones han mort, dues dones amb patologies prèvies. Això fa que la xifra total se situï en 715 positius i vuit morts, tres relacionats amb el brot d'Igualada. Del total d'afectats, 41 persones estan en estat greu i hi ha 65 professionals sanitaris infectats. Pel que fa Igualada, hi ha un total de 70 positius des que es va declarar el brot. Quatre persones estan greus i tres, amb patologies prèvies importants i edats compreses entre els 71 i els 86 anys, han mort. Entre els 70 infectats hi ha 41 professionals sanitaris.

En roda de premsa el director de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Xavier Llebaria, ha defensat les accions de la conselleria de Salut per afrontar el coronavirus. Segons ha explicat, han actuat d'acord amb els paràmetres que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS) prioritzant primer la contenció del virus i després aïllant els cassos positius. Llebaria ha dit que el virus a Catalunya es troba en la fase d'expansió i que segueix els criteris “esperables” de la corba epidemiològica.

Pel que fa al criteri per analitzar els possibles casos de coronavirus, ha dit que actualment es treballa “coordinadament” i que es fan els tests a les persones a qui prioritàriament s'han de fer. En concret, ha dit que es fan les proves a aquells malalts greus d'acord amb un criteri clínic, als professionals sanitaris i a aquells professionals que estan a càrrec de persones vulnerables. “Hem de prioritzar a qui fem la prova del coronavirus”, ha apuntat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Anna Orís
1.

El tema de les perruqueries i tintoreries no m'encaixa o miri pero m'ho miri. Les persones amb mobilitat reduïda disposen d'assistents que els ajuden a realitzar les tasques d'higiene personal. Els hospitals porten a rentar llençols a les tintories de poble? Tot plegat no em sembla lògic.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article