L’Estat podrà usar tota la sanitat privada i prorrogarà els contractes dels metges residents

A Catalunya ja s'han diagnosticat 1.394 persones i n'han mort 18


El govern espanyol ha anunciat que posa a les ordres dels consellers de salut totes les instal·lacions de sanitat privada per fer front al coronavirus. En una roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que en podran disposar “com millor considerin” i ha avançat, també, que poden habilitar locals públics o privats que tinguin les condicions necessàries per a ús sanitari, ja sigui per a consulta o per a hospitalització. D'altra banda, Illa ha explicat que el ministeri treballa en un procediment “més àgil” perquè tothom que d'acord amb els protocols necessiti un test de covid-19 se'l pugui fer, i ha avançat que en els propers dies es posarà en pràctica. De moment s'han fet 30.000 testos a tot l'Estat.

Illa ha ordenat, també, que en el termini de 48 hores tothom que tingui en estoc productes sanitaris com mascaretes, kits de PCR per a diagnòstic, guants, bates, solucions hidroalcohòliques i dispositius de ventilació mecànica ho comuniqui al ministeri. De la mateixa manera, també en 48 hores totes les empreses que tinguin capacitat productiva per a aquests productes ho hauran d'informar. Si no ho fan, es podran activar sancions.

El ministre ha explicat que calen mesures per “reforçar el sistema” i ha anunciat, també, la pròrroga de contractació de metges residents d'últim any en especialitats com geriatria, medicina familiar i comunitària o pneumologia i pediatria, entre altres. D'altra banda, ha permès la contractació de personal amb grau sanitari però sense títol d'especialista si ja han aprovat el MIR però no tenen plaça o si tenen títol d'especialista fora de la UE i estan en tràmit amb valoració favorable. També ha suspès les rotacions en curs o programades per a residents perquè es pugui prestar serveis on calgui.

L’exèrcit, “a tots els territoris on faci falta”

D'altra banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, també ha comparegut a la roda de premsa i ha dit que les forces armades, per tal de “vetllar pels drets i la seguretat”, desplegaran l'exèrcit “a tots els territoris on faci falta” a partir de dilluns. Aquest diumenge ja s'han desplegat a les set ciutats on tenen batallons. En aquest sentit, ha remarcat que garantiran la seguretat “a totes les comunitats i a tots els espanyols”. “El virus no coneix països ni fronteres”, ha dit.

També ha informat que el general Miguel Ángel Villaroya, cap d'Estat major de la defensa, assumirà el comandament conjunt de totes les forces armades i ha anunciat que s'ha cridat a tots els metges a la reserva i s'ha posat a disposició de Sanitat tots els serveis mèdics.

A més, també ha posat l'exèrcit a disposició del ministeri de Transports per si calgués transportar persones o mercaderies, així com la marina i l'aviació per si cal evacuar ciutadans. D'altra banda, Robles ha dit que les forces armades garantiran que les persones sense llar ni recursos puguin tenir aliments. D'altra banda, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha informat que s'eliminaran els permisos penitenciaris per evitar el contagi del coronavirus i, a canvi, s'ampliaran les trucades telefòniques per a reclusos.

Reducció d'un 85% al servei de Renfe

El ministre de Transports i Mobilitat, José Luís Ábalos, ha recordat les mesures presentades el dissabte al decret d'estat d'alarma i ha anunciat que Renfe, que ahir ja havia limitat el seu servei al 50% respecte l'habitual, també reduirà un terç la seva capacitat per poder garantir la distància segura entre passatgers. Entre la reducció inicial i la de capacitat, hi haurà un 85% de reducció en places de transport de Renfe a partir de dilluns.

Les sancions, dels 100 als 600.000 euros

El decret d'estat d'alarma aprovat pel govern espanyol preveu sancions en cas d'incompliment o resistència a les ordres de les autoritats. Fonts del Ministeri de l'Interior han explicat que no s'ha creat cap sanció específica per l'estat d'alarma , sinó que els agents tindran les mateixes eines que aplicaven fins ara, i aplicaran els principis de “proporcionalitat” i “aplicació gradual”. Les eines són la llei de seguretat ciutadana, també coneguda com a Llei Mordassa, i el codi penal.

La primera té un règim sancionador que pot anar dels 100 euros en infraccions lleus als 600.000 en els més greus. Pel que fa al codi penal, preveu penes de presó d'un a quatre anys de presó en cas d'atemptat contra l'autoritat, resistència i desobediència. La Llei de seguretat ciutadana preveu sancions d'entre 30.000 i 600.000 en infraccions greus, com ara la celebració d'espectacles públics que estiguin prohibits; de 600 a 30.000 euros en infraccions greus, com ara la desobediència o resistència a l'autoritat; i de 100 a 600 euros en les infraccions lleus.

491 diagnosticats nous a Catalunya

El Departament de Salut informa que en les últimes hores s’han confirmat 491 positius nous a Catalunya. En total, doncs, hi ha 1.394 diagnosticats a Catalunya. Del total de casos acumulats confirmat fins ara, han mort 18 persones amb el coronavirus SARS-Cov-2. D’aquestes, sis són defuncions noves respecte el comunicat d’aquest diumenge i corresponen a dues dones de 84 i 67 anys, i a tres homes de 85, 84 i 85 anys. Totes elles tenien factors de risc associat i pertanyen al brot originat a Igualada. També ha mort una dona de 78 anys, resident al Baix Llobregat, també amb factors de risc associat.

Pel que fa al nombre total de diagnosticats pel coronavirus a Catalunya, un total de 74 persones estan greus. A més, del nombre total d’afectats arreu del país, 81 són professionals sanitaris. Pel que fa al brot d’Igualada, Salut confirma un total acumulat de 85 positius de coronavirus SARS-CoV-2 des que es va declarar el brot. Vuit persones estan greus i 12 amb patologies prèvies han mort amb la Covid-19. Del nombre total de casos del brot d’Igualada, 37 són professionals sanitaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article