Aquestes són les mesures que les administracions prenen per afrontar la crisi econòmica provocada pel Covid-19

El govern espanyol, el català i els ajuntaments proposen moratòria d'hipoteques, ajudes a treballadors i autònoms, o ajornament d'impostos


Es van materialitzant les diferents mesures que les administracions estan prenent com a pla de xoc per fer front a la crisi econòmica que ha generat la pandèmia del coronavirus. Tant l’executiu espanyol com el català, així com les administracions locals, estan anunciant una bateria d’accions que pretenen apaivagar les nefastes conseqüències que el Covid-19 està provocant a escala mundial. Aquestes són algunes de les mesures que ens poden afectar: 

Moratòria de les hipoteques i garantia de subministraments bàsics i serveis socials

Una de les mesures més demandades, i en línia amb el que s’ha fet a països com Itàlia i França, és la moratòria en el pagament d'hipoteques dels treballadors vulnerables afectats per la declaració de l'estat d'alarma derivada de la crisi del coronavirus, una iniciativa que ha impulsat el govern espanyol i que es va signar aquest dimarts en el Reial Decret Llei aprovat per l'executiu de Pedro Sánchez. La moratòria, imposada a la banca, beneficiarà a treballadors que hagin estat acomiadats o que vegin rebaixats els seus ingressos. 

Així mateix, el Reial Decret Llei prohibeix tallar subministraments bàsics com l’aigua, la llum o el gas al col·lectius vulnerables. D’altra banda, el Reial Decret Llei aprovat aquest dimarts injecta 300 milions d’euros per blindar els serveis socials. Sobretot, es reforçarà l’atenció a la gent gran, residències, persones sense llar i dependents.  

Garanties per als treballadors, empreses i autònoms 

El pla de xoc del govern espanyol també inclou mesures d'urgència per fer front a l'emergència econòmica derivada de la paralització de moltes empreses. Així mateix, amb aquest Reial Decret Llei també s’impulsaran diverses iniciatives destinades al conjunt de treballadors que s’han vist perjudicats per la crisi del Covid-19. Entre d’altres, el Reial Decret Llei assegura: 

  • Els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que facin les empreses a causa del Covid-19 no consumiran atur per als treballadors afectats. És a dir, podran cobrar l’atur sense que el temps que duri l’ERTO computi per a pròximes ocasions. Així mateix, els treballadors que no arribin al mínim cotitzat podran cobrar la prestació d’atur igualment.
  • El Govern espanyol també ha anunciat que els treballadors podran flexibilitzar les seves jornades laborals per conciliar i cuidar de fills o persones dependents. 
  • Les empreses també comptaran amb diferents ajudes durant la crisi del Covid-19. Sobretot, el Govern de Sánchez vol premiar amb mesures a aquelles empreses que no facin acomiadaments massius i definitius. Per aquest motiu, a aquelles empreses que optin per expedients de regulació temporal d’ocupació estaran exonerades de les quotes a la Seguretat Social. 
  • D’altra banda, els treballadors autònoms podran acollir-se a una prestació per cessament d’activitat, segons el Reial Decret Llei aprovat aquest dimarts. Podran acollir-se a aquesta mesura les persones autònomes en el cas que hagin suspès la seva activitat o que la seva facturació hagi baixat en un 75%. D’altra banda, a Catalunya, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies establirà un ajut en forma de prestació econòmica de fins a 2.000 euros per a les persones treballadores autònomes que acreditin una “reducció dràstica i involuntària” de la seva facturació a conseqüència dels efectes del coronavirus en la seva activitat econòmica. Aquest ajut serà vàlid sempre que figurin d’alta en activitats de les quals les autoritats sanitàries han decretat el tancament i no disposin d’altres fonts alternatives d’ingressos. Aquest ajut compta amb un pressupost de 7,5 milions d’euros i preveu beneficiar d’unes 4.500 persones treballadores autònomes que estiguin donades d’alta al règim especial de treballadors autònoms de la Seguretat Social (RETA), i amb domicili fiscal a Catalunya. 

Suport de les administracions locals 

Les administracions locals també estan fent suport des de les seves àrees econòmiques i de serveis socials. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la creació de l’Oficina Tributària d’Atenció i Assessorament per la crisi de la Covid-19, una primera mesura del pla de xoc que es posarà en marxa per reduir els efectes que la pandèmia està tenint en el sector productiu de la ciutat i que permet ajornar i compensar el pagament de tributs i taxes municipals per l’ús de l’espai públic. El consistori ha anunciat que mentre duri la crisi, s’ajornaran diferents impostos que afecten els comerços (de residus, terrasses, etc.), i també s’allargarà el termini per pagar, recórrer o sol·licitar la devolució de tots els tributs municipals durant el temps que duri l’estat d’alarma. 

A Sant Cugat del Vallès, per exemple, el consistori prepara un paquet de mesures per ajudar els col·lectius més afectats per les conseqüències econòmiques del coronavirus. Entre d'altres accions, planteja subvencions del lloguer per a famílies amb dificultats que viuen en habitatges públics i privats, i indemnitzacions per a les companyies i autònoms que treballen per al consistori i han vist suspesos els seus contractes. Alhora, preveu avançar el pagament de les factures i ajudar els comerciants locals compensant-los la taxa de terrasses, la de recollida d'escombraries i l'import del Tribut Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquestes mesures s'aprovaran en les properes setmanes.

Girona també ha començat a aplicar algunes mesures econòmiques per intentar resoldre la situació de les empreses afectades. De moment, l'Ajuntament ja ha anunciat que avançarà el pagament als seus proveïdors (que fins ara estava establert en 30 dies) per tal de donar més liquiditat a les empreses. Per altra banda, el consistori ha anunciat que exonerà i abonarà alguns pagaments de serveis i taxes mentre duri l'episodi d'excepcionalitat a la ciutat. D'aquesta manera, els bars i restaurants no hauran de pagar la taxa d'ocupació de la via urbana per les terrasses. Els pares que portin els nens a les llars d'infants tampoc hauran de pagar la part proporcional a la matrícula.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article