El sistema sanitari, en risc de col·lapse?

Sindicats i professionals de la Salut reclamen més materials de protecció i reconeixen que calen més provisions per combatre la pandèmia


Els professionals sanitaris alerten la conselleria i el govern espanyol de fa dies: si no se’ls proveeix massivament amb material de protecció, el col·lapse del sistema de salut és imminent. Així ho adverteixen tant els epidemiòlegs experts com els sindicats, que recullen incansablement les queixes dels treballadors. Tot i els esforços ingents, tot i que la sanitat privada s’ha posat al servei de l’Estat, tot i el confiscament obligatori a empreses privades, falten mascaretes, equips de protecció, guants i una organització més efectiva per combatre la pandèmia.

Tots els sindicats sense excepció han fet arribar les seves queixes a l’administració. “Exigim les mesures necessàries per garantir la seguretat dels treballadors i les treballadores”, es repeteix en els comunicats, a les xarxes socials i en les declaracions. I avisen que els professionals de la sanitat “no tenen prou material per protegir-se”. “Manquen mascaretes sanitàries, equips de protecció, ulleres, guants, gels desinfectants...”, avisen a la UGT, que també alerta que han detectat desconeixement en els protocols d’actuació en diversos hospitals.

Així mateix, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha alertat en diverses piulades que la situació comença a ser  “urgent”. “La situació s'ha agreujat des del decret estatal, perquè els proveïdors habituals no poden servir directament als centres. Si no, això serà inassumible!”, argumenta, i fa una crida a la ciutadania, perquè, si la situació no se soluciona, “faci arribar com sigui el material que necessiten als centres sanitaris, sociosanitaris i residencials”.

Al seu torn, els sindicats més crítics, com la CGT o la CNT, difonen a través de les seves xarxes la inventiva de molts professionals sanitaris davant la manca de material. Es fabriquen les bates impermeables amb bosses de les escombraries i altres materials per evitar riscos biològics i s’afanyen a autoorganitzar-se en equips per torns, per poder cobrir els confinaments de companys que han hagut d’atendre casos positius i ja presenten símptomes. I, mentrestant, cada vespre, a les 20 h, milers de persones confinades d’arreu del país surten als balcons per aplaudir el personal sanitari. Però membres de plataformes com Marea Blanca avisen: “Menys aplaudiments i més inversió”. 

També els experts en epidemiologia comparteixen l’opinió dels sindicats. Així, el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha reconegut aquest dimecres que el material de protecció “no aguantarà gaires dies més si no arriben provisions”. Apunta, també, que  “cal racionar els reactius per fer la prova, i per això només es fan els test només als casos greus”. “El subministrament ha d'arribar el més aviat possible. Estem propers a haver de fer coses que no és el més correcte de fer. Hem d'esperar que ens reposin gran part d'aquest material”, ha indicat.

I, per això, desenes d’empreses i centres de formació s’afanyen a donar el material que tenen a l’abast, com els centres de formació professional de l’Ebre, que han donat el seu material epidemiològic als hospitals i cedeixen mascaretes i ulleres protectores de laboratori que s’usen per a les pràctiques dels cicles formatius. O desenes d’empresaris de la comunitat xinesa, que han fet donacions espontànies aquests dies als centres de salut de Badalona.

Així mateix, el sindicat Metges de Catalunya demana al Ministeri de Sanitat que contracti, com a facultatius adjunts i no amb una pròrroga de formació, els metges interns residents (MIR) que finalitzen la formació a finals de maig i que el govern espanyol vol incorporar per atendre les necessitats de personal davant de la pandèmia del coronavirus. També els col·legis de metges catalans demanen que els residents d'últim any es renovin com a adjunts. Sanitat va acordar, segons una ordre publicada diumenge passat, la pròrroga de la contractació dels MIR de darrer any de les especialitats de geriatria, medicina del treball, medicina familiar i comunitària, medicina intensiva, medicina interna, medicina preventiva i salut pública, pneumologia, pediatria, radiodiagnòstic i microbiologia i parasitologia.

Un confinament “més rigorós”

Més enllà de la demanda de material de protecció, els experts coincideixin que cal que l’Estat i la ciutadania entenguin l’obligació de quedar-se a casa i restringir l’activitat econòmica a aquells sectors realment imprescindibles. Per això, Trilla no es cansa de repetir, com altres epidemiòlegs experts, com Oriol Mitjà, que cal que l’aturada a l’Estat sigui “més rigorosa”. De fet, el creixement exponencial en la corba de persones diagnosticades és “preocupant”. “Tot el que no és realment imprescindible s’hauria d’acotar molt i molt. Si les coses van així, més aviat o més tard s’haurà de donar un pas més restrictiu”, conclou Trilla.

Alerta a les ambulàncies

Un dels sectors que més pateix la manca de suports aquests dies és el servei d’ambulàncies. I és justament el que es troba a la primera línia de la cadena d’assistència sanitària. “Aquest col·lectiu viu una situació de precarietat alarmant i ni per part de les empreses ni per part de l’administració pública s’està donant resposta a les necessistats indispensables de protecció”, avisen al sindicat CCOO.

I alerten que no només no s’està procurant perquè es compleixin les mesures de seguretat i higiene, sinó que “no s’ha facilitat formació adequada” per fer possibles els aïllaments. També alerten que els protocols canvien d’un dia per l’altre, però els professionals no els reben a temps per modificar la seva manera d’actuar. “Aquest fet està provocant preocupants quadres d'ansietat entre les plantilles”, es queixen al sindicat. De fet, reclamen per part de l’administració una instrucció específica per al transport sanitari, perquè totes les empreses actuïin a una.

El 061, un servei en precari

Els sindicats també denuncien que l’empresa Ferrovial Servicios que gestiona el servei d’atenció de trucades mèdiques del 061 no disposa encara de les mesures adequades per evitar el contagi. Per això, el sindicat CCOO ha denunciat finalment l’empresa i alerta que aquest personal “comparteix instal·lacions amb el personal del SEM a les instal·lacions de l’Hospitalet de Llobregat i de Reus, els quals sí que disposen de tot l’equipament de protecció individual recomanat per les autoritats sanitàries”. “Es més, està sent el SEM de Reus el que està facilitant les mascaretes a les persones treballadores de Ferrovial Servicios del 061 d’aquesta instal·lació”, protesten.

També alerta el sindicat que no s’està reforçant la neteja dels instruments de treball, com ara auriculars, teclats, taules i cadires, i només es limita la higiene a tovalloletes i alcohol; i que no s’està mantenint la distància de seguretat entre les persones treballadores. “Tot i que a les instal·lacions de Reus, la quasi totalitat de la plantilla disposa d’auriculars propis, el personal de l’Hospitalet de Llobregat fa un ús compartit d’aquests, i només es canvien les escumetes dels auriculars, però no així el micròfon, que està a tres centímetres de distància de la boca dels treballadors”, avisa el sindicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article