Toc d’alerta del tercer sector per protegir professionals i persones vulnerables davant el Covid-19

Reclamen al Govern material de seguretat i prevenció, mentre els professionals denuncien la seva situació


Toc d’alerta del tercer sector. Les diferents entitats i organitzacions que treballen amb col·lectius vulnerables han reclamat al Govern que proporcioni material de seguretat i prevenció per als professionals i les persones en situació de vulnerabilitat que continuen atenent malgrat la crisi del Covid-19. D’altra banda, els treballadors denuncien desprotecció i falta de mesures. 

En un comunicat, la Taula del Tercer Sector i la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya reclamen “no posar en risc” als seus treballadors i les persones ateses, principalment col·lectius de gent gran, infància o persones amb discapacitat. 

Tot i mantenir el seu “compromís” amb el Govern per donar resposta a l’emergència causada pel virus i seguir col·laborant amb les administracions i “entendre” les dificultats que implica la gestió d’una emergència d’aquesta magnitud, les dues organitzacions representatives del tercer sector es “mostren molt preocupades” per les condicions a les quals s’han d’afrontar els i les treballadores de les entitats socials i pel “perill” que implica per a les mateixes persones ateses.

En concret, la Taula i la Confederació demanen al Govern comptar amb el material dels equips de protecció individuals (EPI) i altres materials bàsics, indispensables en les cures a les persones. Alerten que sobretot són necessaris per als professionals que estan en els serveis d’atenció domiciliària per poder fer cures, higiene, o canvis posturals a persones amb dependència, en els serveis residencials com les residències i pisos amb suport, i els residencials d’atenció i protecció a la infància i l’adolescència, entre altres.

Així mateix, reclamen  “blindar” l’atenció a les persones més vulnerables, assegurar al màxim el manteniment de l’ocupació i garantir la sostenibilitat econòmica de les entitats socials del país. “Confiem que les mesures anunciades contribueixin a avançar en la gestió de l’emergència i reclamem que aquestes es puguin anar concretant també en l’àmbit local, de qui depenen gran nombre d’activitats, projectes i serveis socials”, han agregat.

Professionals “desemparats”

D’altra banda, els diversos professionals que es troben en el dia a dia de l’atenció als usuaris denuncien desprotecció i desemparament, així com faltes de protocol de les seves empreses, tal com hem explicat el Social.cat

A través de les xarxes socials, molts d’aquests treballadors estan relatant com han de fer front a les seves jornades laborals sense cap mena de protecció, i sense poder atendre com cal als usuaris. La plataforma En Lluita Sector Social ha demanat a través de Twitter que es facin públiques totes aquelles irregularitats que s’estiguin produint aquests dies, i una bona mostra de testimonis estan explicant com actuen sense protecció al Covid-19 a presons, centres de menors, pisos tutelats o residències.

El col·lectiu assegura que han de ser les pròpies entitats i empreses les que han de “garantir les mesures de protecció” dels seus professionals. Han facilitat aquest correu electrònic per denunciar anònimament els abusos que es puguin estar cometent: [email protected]

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article