La vida a les presons s’endureix per evitar els contagis

Organitzacions i sindicats demanen reforçar les plantilles i reclamen les proteccions adequades


La vida a les presons s’endureix per evitar els contagis del Covid-19. Més de 20 organitzacions han sol·licitat a principis de setmana “mesures urgents” per vetllar pels drets de les persones privades de llibertat i pels treballadors que les acompanyen. Entre altres, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, la Xarxa Jurídica, Irídia o la Coordinadora de Barris mostren la seva “preocupació” pels “efectes que pot tenir el coronavirus en la salut i en els drets de les persones preses”. Per això, han fet arribar un escrit al Ministeri de l’Interior.

Adverteixen que, segons la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, “un servei mèdic inadequat dins la presó pot arribar a constituir un tracte inhumà i degradant”. Per això, la justícia penal, avisen totes aquestes entitats, pot requerir, fins i tot, mesures humanitàries com l’alliberament, com ja han demanat aquesta setmana per les persones retingudes al CIE, tal com hem informat al Social.cat, o la detenció domiciliària. “El nostre ordenament compta amb mesures alternatives de privació de llibertat dins la presó per a persones malaltes o grans”, recorden també les entitats.

Organitzacions i sindicats, però, consideren que la situació és “crítica” i la població penitenciària pot ser un col·lectiu especialment vulnerable. Per això, demanen que l’administració “reforci d’immediat les plantilles del personal sanitari dins la presó”. També reclamen que l’aïllament de les persones afectades per Covid-19 es faci “en una instal·lació mèdica en lloc d’una cel·la”. A més, també demanen que es posi en llibertat per raons humanitàries els malalts greus i les persones més grans de 70 anys, que poden ser un grup amb doble risc.

Alhora, també reclamen que les trucades de les famílies siguin gratuïtes i s’incrementin les visites orals a través de locutoris. De fet, demanen que s’instal·li per caràcter urgent “un sistema de videotrucades” a totes les presons entre les persones preses i les persones amb qui tenen comunicació. “No té sentit, en aquests moments, no implementar, també a les presons, les tecnologies de comunicació amb què compta la resta de la ciutadania”, argumenten.

Mesures de protecció insuficients

Al seu torn, els sindicats estan queixosos pel tracte que reben els treballadors. Consideren insuficients les mesures de protecció que reben per protegir-se dels contagis i la propagació. Així, el sindicat CCOO alerta que han detectat “diverses situacions que no respecten les mesures bàsiques de protecció individual, i això suposa un perill per al personal propi i per les persones internes”.

Per aquest motiu, els representants dels treballadors reclamen “una solució urgent” per tenir tots els equips de protecció individuals “indispensables”, guants i mascaretes i la revisió dels protocols. “S’estan produint errades importants en el seguiment d’aquests protocols”, adverteixen al sindicat. “El personal penitenciari està fent la seva feina de manera admirable, sacrificada, valenta, en primera línia, encara que no disposi dels mitjans adequats i és una obligació ineludible de l’administració donar una protecció adequada”, es queixa CCOO.

Les queixes dels treballadors s’acumulen, com en altres àmbits de l’acció social, com el sistema de protecció a la infància o l’atenció de persones sense llar o la gent gran. A través del compte Abusos Sector Social, organitzat per visibilitzar les protestes, un treballador de presons denuncia que no se segueixen els protocols i que, de fet, aquests protocols són difícils de complir i ho exemplifica amb l’obligació impossible de mantenir la distància de dos metres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article