Confinament de risc per les dones en situació de violència masclista

Govern, ajuntaments, entitats i xarxes feministes reforcen els serveis telemàtics per atendre-les durant la crisi del Covid-19


Les dones en situació de violència masclista estan aquests dies de confinament forçat molt més exposades al seu agressor. Tancades a casa, sense mobilitat a l’exterior i amb la incertesa emocional que genera aquesta crisi, la convivència pot derivar en violència, agressions i maltractaments, tant per les dones com pels seus fills. 

Per aquest motiu, el Govern de la Generalitat, els ajuntaments i les entitats i col·lectius feministes estan reforçant l’atenció a les dones en situació de violència masclista, sobretot a través dels canals telemàtics, que s’han reforçat durant els dies que duri el confinament. 

Tant l’Institut Català de les Dones (ICD), com el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han reorganitzat els serveis telemàtics i telefònics que gestionen per “garantir” l’atenció a les dones que pateixen violència masclista. L’objectiu, exposen, és que no hi hagi “cap dona desatesa malgrat la dificultat de mobilitat i atenció presencial”. 

Per això, s’ha reforçat el servei del telèfon gratuït  900900120, gestionat directament per l’Institut Català de les Dones. Aquest és un dels serveis centrals, i porta d’entrada a la xarxa de recursos. Durant el confinament, segons indica l’ICD, tindrà un pes més important pel que fa a l’atenció de les dones donat que és un servei telefònic que pot garantir l’atenció en qualsevol moment i hora del dia, també d’emergències. Així mateix, trucant a aquest telèfon, s’oferirà la informació actualitzada de l’estat dels serveis de tota la xarxa d’atenció que depenen d’altres departaments de la Generalitat i administracions. 

Des de l’Institut Català de les Dones recorden que també existeix una modalitat de comunicació escrita amb el servei a través de l’adreça de correu [email protected]. “Aquest sistema pot ser més operatiu quan la dona es troba confinada amb l’agressor”, expliquen, tot demanant també la col·laboració de les persones de l’entorn, ja que si la dona no pot efectuar les trucades o escriure, siguin les persones més properes les que estiguin vigilants a la situació i es posin en contacte amb el servei. 

També l’ICD facilitarà a través del web dones.gencat.cat i les xarxes institucionals, la informació sobre la resta de serveis de tots els departaments implicats, així com dels Serveis d’Informació i Atenció a Dones (SIAD) o els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), i de les entitats especialitzades, ja que alguns d’ells, sobretot els presencials, s’han vist alterats.

Seguiment dels casos 

Les dones que ja estaven sent ateses, no deixaran el seu seguiment. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha recordat que es manté l’atenció d’urgència i el seguiment de les dones que estan allotjades per l’Ajuntament, així com les ajudes econòmiques d’urgència previstes. Així mateix, el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), romandrà obert entre les 9h i les 15h.

Els Serveis d’Acolliment i Recuperació (SAR) i Serveis Substitutoris de la Llar (SSL), informa el Departament d’Afers Socials i Famílies, funcionen amb normalitat seguint les instruccions per a la prevenció i protecció respecte al coronavirus. 

Atenció de les urgències 

La policia cobreix els serveis amb normalitat, i els casos de violència masclista seran prioritaris. D’altra banda, es garanteix el Servei d’Informació i Orientació Telemàtica a les Víctimes del Delicte i l’atenció i contenció emocional a les compareixences del Jutjat VIDO. En la mesura del possible es farà per telèfon i només en  casos molt excepcionals un professional acudirà presencialment.

Les entitats que atenen dones en situació de violència masclista també han modificat alguns serveis, però a través de les xarxes socials o pàgines web estan anunciant com comunicar-se amb elles. “Ens quedem a casa, però pots comptar amb nosaltres”, anuncien a l’entitat Surt. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article