Videoconferències, xats, fòrums i presentacions en línia permeten a professors i alumnat no aturar la docència

Les eines informàtiques ofereixen oportunitats, però deixen en l’aire les avaluacions


El coronavirus ha buidat les universitats i per fer-hi front professors i estudiants s'han abocat al món online. Videoconferències, xats, fòrums i presentacions online són algunes de les eines per mantenir en la mesura del possible les classes. Jesús Alcober, de l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicacions i Aeroespacial de Castelldefels de la Universitat Politènica de Catalunya (UPC), i Daniel Jiménez, de la d'Informàtica han optat per aquestes eines online i valoren positivament la rebuda per part dels estudiants. Xavier Jiménez, estudiant de Biologia Ambiental a l'Autònoma de Barcelona (UAB), expressa, però, la seva preocupació per l'afectació final que la situació pugui tenir en l'assoliment de coneixements i avaluacions.

Daniel Jiménez, també membre del deganat de la Facultat d'Informàtica, ha explicat que la UPC ja estava en procés de treballar amb eines de Google i que aquesta situació ho ha accelerat. Així, des d'aquesta setmana la comunitat de la universitat té accés a Google Meet, que permet fer videoconferències, presentacions i xats.

Aquesta és l'eina que ell mateix ha fet servir per donar classe de les assignatures de les que és professor. El passat dilluns fins a 150 alumnes, de tres grups diferents, van poder seguir una classe troncal del grau d'Informàtica amb les presentacions que Jiménez havia preparat durant el cap de setmana i amb l'ús d'eines d'escriptura en directe.

Els alumnes connectats veien a la seva pantalla la successió de transparències projectes amb les explicacions, de manera molt similar a com se seguiria la presentació en una classe presencial. A més, els alumnes van poder fer preguntes a través del xat i el professor contestava en directe. El mateix s'ha fet amb les pràctiques previstes, algunes d'elles gràcies a l'accés remot a les màquines dels laboratoris del centre universitari.

Jiménez ha explicat que els alumnes han rebut molt bé aquestes opcions i que les classes que s'han fet fins ara han estat "interactives" i sense problemes. Els alumnes disposen d'avisos amb els horaris de les classes, amb la voluntat de seguir al màxim possible els horaris presencials establerts.

El professor de la Facultat d'Informàtica ha insistit que l'objectiu és no perdre temari i poder mantenir el curs "al màxim possible". De fet, ha assegurat que els professors estan fent més feina i oferint més opcions, ja que per exemple han ofert assessorament online durant tot el dia en algunes situacions o han creat més material disponible en línia.

Ha reconegut però que sí que s'està estudiant què fer amb les avaluacions presencials, la primera de les quals era l'1 d'abril i ja s'ha ajornat. En aquest sentit, treballen amb la hipòtesi de poder ajuntar les dues avaluacions parcials i, en cas que no es pogués, passar-ho a l'avaluació final.

Una forma de treballar similar ha adquirit Alcober, qui divendres ja va donar classe a gairebé una vintena d'alumnes per Skype. Aquest professor ha explicat que es manté la feina que ja feien a través de les intranets però que "la gran diferència és trobar-se a un lloc virtual i no físic". Com Jiménez, Alcover va anar passant transparències a partir de la seva pantalla de l'ordinador, que veien els alumnes connectats des de casa seva.

Ha explicat que va ser “prou fluid” i com que ho va trobar útil va decidir gravar un vídeo que ha penjat a Youtube per tal que altres professors puguin agafar idees i aplicar el seu sistema. En el seu cas, ha reconegut però que hi ha dificultats per poder portar a terme algunes pràctiques i altres són “impossibles” de fer si no és a la universitat. Alcober ha posat sobre la taula que la crisi del coronavirus està posat “a prova” a tothom i ha obligat a fer canvis “de cop”. “Hem de demostrar que som capaços de canviar, d'un dia per l'altre és fort, però hem de demostrar que som capaços de canviar”, ha afirmat aquest professor.

Preocupació per l’avaluació

L'altra cara de la moneda són els alumnes, que tot i rebre bé les possibilitats que s'estan posant al seu abast també expressen preocupació pels efectes finals que tingui tot plegat. Aquest és el cas del Xavier Jiménez, qui ha detallat que la gran majoria dels seus professors del Biologia Ambiental de la UAB s'han posat en contacte amb ells per oferir-los alternatives per fer classes telemàtiques i tenir a l'abast els temaris, amb presentacions, escrits o àudios explicatius.

En primer lloc, Jiménez ha apuntat que seguir una classe telemàtica pot comportar problemes per aquells que no tinguin connexió a internet o que aquesta no sigui suficient per permetre seguir la classe en directe. A més, ha expressat la seva preocupació per l'afectació que pugui tenir en l'assoliment de coneixements: “Al final potser no acabes d'assolir tots els coneixements que t'intenten donar els professors en comparació amb les classes que fas presencials”. També ha plantejat que els professors hauran de prendre una decisió sobre com s'avaluarà tot aquest temari i ha considerat que tot dependrà molt de quant de temps duri aquesta situació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article