L’Aliança contra la Pobresa Energètica demana la gratuïtat d’aigua, llum i gas per als vulnerables durant l’estat d’alarma

La PAH veu “poc efectives” les mesures de Sánchez en matèria d’habitatge i reclama l’exoneració de lloguers i hipoteques


L’Aliança contra la Pobresa Energètica reclama la gratuïtat dels serveis d'aigua, llum i gas per a les famílies vulnerables i els professionals que han perdut la feina o no poden facturar. Aquesta gratuïtat, al seu parer, ha d'anar a càrrec de les grans empreses d'energia. A més, ha demanat prohibir qualsevol tipus de tall mentre duri l'estat d'alarma o el confinament. En aquest sentit, l'APE veu insuficient el pla de xoc aprovat per garantir el subministraments i avisa que deixa fora la major part de la població, perquè només fa referència al mercat regulat.

L'APE considera “insuficients” les mesures aprovades pel govern espanyol per garantir els subministraments, perquè només fan referència al mercat regulat, i això es correspon només amb el 38% dels punts de subministrament domèstics. En aquest sentit, considera "inadmissible" que el govern espanyol aprovi mesures “encara més conservadores” que les que impulsen les grans empreses, com ara Endesa, que ha dit que no tallarà la llum ni el gas durant a ningú durant l'estat d'alarma.

“Malgrat els cants de sirena del govern, les mesures aprovades no van dirigides a la gent vulnerable, sinó només a les persones vulnerables que estan al mercat regulat d'energia elèctrica, és a dir, una minoria de la població”, conclou l'APE. També subratlla que el decret aprovat dimarts no deixa clar si és necessari que la família ja disposi dels descomptes del bo social per poder accedir a la protecció. A més, afegeix que no es fa referència a les factures impagades d'aquestes persones. En tot cas, l'APE ha recordat que a Catalunya cal preguntar als serveis socials municipals abans de tallar el subministrament.

Moratòria també per als lloguers?

També la PAH veu “poc efectives” les mesures en matèria d'habitatge incloses en el decret del govern de Pedro Sánchez per fer front a la crisi econòmica derivada del coronavirus. Segons l'organització, “la principal gravetat” del decret és que no menciona els lloguers ni una moratòria pels inquilins, que són els que pateixen, actualment, el 70% dels desnonaments. A més, la PAH diu que la moratòria d'hipoteques és només una “suspensió temporal” dels pagaments i afirma que els bancs surten "airosos" de la mesura perquè cobraran més endavant. En aquest sentit, segons la PAH, la banca "ha d'assumir pèrdues econòmiques com la resta de la ciutadania i tornar a la societat, amb habitatges buits, el rescat impagat de 65.725 milions d'euros".

Segons la PAH, no n'hi ha prou amb apel·lar a la “solidaritat” i calen mesures que obliguin als grans tenidors a “exonerar el pagament d'hipoteques i lloguers, per no ampliar per culpa del coronavirus el nombre de desnonaments ja programats i ara suspesos”. En aquest sentit, la plataforma demana que els més vulnerables no tornin a ser els que “més pateixen els efectes d'aquesta crisis”, de la que preveuen que “costarà recuperar-se”.

La PAH també lamenta que el dret de Sánchez protegeix poc als avaladors, només als que compleixen als supòsits de vulnerabilitat, i hi ha un termini “limitat” de demanar moratòries que pot deixar fora “als que pateixin els efectes retardats de la crisi”. “Les famílies ja vam pagar la crisi del 2008: moltes sense habitatge, altres encara sobreendeutades, i quedem milers amenaçades per el capital, i no hem de tornar a pagar aquesta crisi”, afirma la PAH. L'organització diu que la moratòria als talls de subministraments bàsics i telecomunicacions “tampoc és suficient” perquè no s'estableix “com ni quan caldrà fer front a els factures acumulades”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article