CCOO reclama que s’adoptin “mesures extraordinàries” per a les treballadores de la llar i les cures

Recorden que es troben excloses de la prestació d’atur i que no tenen com protegir-se del Coronavirus


CCOO veu amb “preocupació” que el Govern espanyol no hagi previst cap mesura adreçada als milers de treballadores de la llar i les cures. 

Segons lamenta el sindicat, aquestes treballadores estan “desprotegides” tant en termes de salut com de condicions laborals i d’extinció de contracte, que els garanteixi uns ingressos mínims en cas d’acomiadament vinculat a la situació d’excepcionalitat actual o les mesures de protecció per no contagiar-se o contagiar les persones per a les que treballen.

Recorden que les treballadores de la llar estan enquadrades dins d’un sistema especial del Règim General de la Seguretat Social, “clarament discriminatori”, apunten, i es troben excloses de la prestació d’atur, “però també de la Llei de prevenció de riscos i sotmeses a l’acomiadament per desistiment, entre altres mancances”, afegeixen.

“Si la situació del col·lectiu ja era prou complicada per tractar-se d’un sector molt precaritzat i desregulat, la crisi del coronavirus n’ha incrementat les seves dificultats. I més encara, si la situació de les treballadores documentades i donades d’alta a la Seguretat Social ja és prou difícil, la situació de les treballadores que es troben sense autorització administrativa per residir a l’Estat espanyol és encara molt pitjor”, admeten des de CCOO.

Aquesta precarietat absoluta de les treballadores de la llar i de cures, apunta el sindicat, fa que ens molts casos es vegin “obligades”a prestar els serveis com a internes “sense compensació econòmica, per evitar la possibilitat de contagi de la persona de qui té cura, amb tot el que representa de sobrecàrrega de feina i separació dels seus familiars”.

Així mateix, adverteixen que hi ha dones que estan convivint amb persones que ja estan desenvolupant la malaltia, sense disposar de cap mesura de seguretat. “L’alternativa a aquestes dues situacions és ser acomiadades i no poder fer front a les despeses d'habitatge i de subsistència quotidiana”, diuen.

Per tot això, des de CCOO de Catalunya reclamem al Govern de l’Estat espanyol que s’adoptin “les mesures extraordinàries necessàries” adreçades a les treballadores de la llar i les cures, especialment l’establiment d’una compensació econòmica equivalent a la prestació per atur per a totes aquelles treballadores -sense oblidar les que es troben sense autorització administrativa- que s’hagin quedat sense ingressos com a conseqüència de la crisis del COVID19.

Al mateix temps, el sindicat exigeix que s’estableixin els mecanismes necessaris perquè les treballadores que es troben treballant disposin de totes les mesures preventives necessàries per al desenvolupament de les seves funcions “amb les màximes garanties de seguretat”.

Des del sindicat recorden que han reforçat els seus serveis d’atenció i assessorament telemàtics adreçats a les treballadores de la llar i les cures per resoldre els seus dubtes laborals i d’estrangeria vinculats a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article