Les entitats que atenen les persones amb discapacitat alerten de desprotecció durant la pandèmia

DINCAT reclama mesures “per garantir l’assistència i la prevenció” per afrontar la situació d’alarma pel Covid-19


Les entitats que atenen les persones amb discapacitat alerten de desprotecció durant la pandèmia. DINCAT, que agrupa 281 entitats socials, reclama mesures “per garantir l’assistència i la prevenció” i les mesures econòmiques necessàries per afrontar la situació d’alarma pel Covid-19. 

L’agrupació d’organitzacions per la diversitat funcional reconeix l’esforç de tots els professionals sanitaris i també la resposta de la conselleria, però reclama un pla de xoc, amb 12 mesures, per mantenir l’activitat dels centres especials de treball (CET), els serveis d’inserció a l’empresa ordinària i les activitats de lleure inclusiu.

“L’impacte del Covid-19 en el sector social és una realitat”, alerten al DINCAT, alhora que reclamen que es permeti als professionals del sector que treballin “en les millors condicions de seguretat possibles”. Les entitats també recorden que “els treballadors estan actuant com a murs de contenció davant la ràpida propagació del virus”. Per això, les entitats reclamen que es pugui realitzar el test del Covid-19 als usuaris dels centres residencials, per tal de determinar la necessitat d’aïllament, i així evitar el contagi.

Així mateix, el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) alerta de la “desprotecció” de les persones amb discapacitat i les seves famílies en la gestió de la pandèmia del coronavirus, “tot i ser un col·lectiu especialment vulnerable i amb major risc de contagi que la població general”. A través d'un comunicat difós aquest divendres, la principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya ha demanat protocols específics per protegir el col·lectiu davant la pandèmia i ha reclamat ajudes i suports per garantir el confinament total de familiars cuidadors, tant d'infants com d'adults, per tal d'evitar ser agents propagadors.

El president de COCARMI, Antonio Guillén, alerta que “les poblacions més desinformades són les que estan patint més la pandèmia” per aquesta raó ha insistit amb què cal que “tota la informació sigui accessible i estigui en formats accessibles: subtitulació, interpretació de llengua de signes, audiodescripció, lectura fàcil i llenguatge entenedor, braille, documents en format word, etiquetatge d'imatges... així com l'habilitació de mitjans de comunicació telefònica, escrita i videoconferència per resoldre dubtes”.

Un pla de xoc per als CET

Per tot plegat, a través del DINCAT, les organitzacions per la discapacitat també recorden que l’impacte econòmic serà “molt significatiu” i, per als CET aquesta situació “pot esdevenir encara més dramàtica si les administracions no articulen un veritable pla de xoc”. “També hi ha activitats econòmiques com la inserció a l’empresa ordinària o el lleure inclusiu que sense un pla de xoc pel sector desapareixeran”, afegeixen.

Per això, el DINCAT ha elaborat 12 mesures que considera “imprescindibles”. D’entrada, demanen posar en marxa un fons de contingència específic per pal·liar les dificultats econòmiques i financeres de les entitats. També la federació demana l’ajornament del pagament de l’IVA i altres impostos i compensació dels deutes fiscals de l’Estat. Així mateix, les entitats reclamen facilitar l’accés a les vies obertes de liquidat amb les millors condicions possibles i agilitat en l’obtenció de crèdit. Ambdues mesures concerneixen a la Generalitat i a l’Estat.

En el cas dels CET d’iniciativa social que ocupen a persones amb discapacitat i especials dificultats, el DINCAT demana establir una bestreta dels 60% de les subvencions 2020 de l’SMI i USAP, que es podria determinar en base a les dades 2019. I, per a les persones amb discapacitat que especials dificultats, elevar transitòriament la subvenció del Salari Mínim Interprofessional al 75% del SMI, una mesura que correspon a l’Estat. Alhora, demanen finançament del complement del 25% de la base reguladora en cas d'IT per coronavirus o quarantena, fins arribar al 100% d’aquella, per als treballadors amb discapacitat amb especials dificultats.

També la federació reclama a la Generalitat que agilitzi els pagaments pendents de la subvenció 2019 de manteniment de l'ocupació i flexibilitzi la justificació de les subvencions de SIOAS per tal de garantir els ingressos de l’activitat ja que es preveu un any amb molta dificultats per aconseguir insercions.

Els ERTO, “instrument necessari”

El DINCAT també alerta que els ERTO hauran de ser “un instrument necessari en molts casos per poder mantenir els llocs de treball a futur”. Tanmateix, les entitats consideren que el sector de la discapacitat “presenta aspectes específics o dificultat afegides que cal considerar”. Per això, adverteixen que cal garantir en tot moment, l’atenció i els suports necessaris per a les persones treballadores amb discapacitat i les seves famílies. “En cap cas poden quedar desateses”, reiteren.

“El cessament d’activitat per la protecció de les persones amb discapacitat amb especials dificultats hauria de ser considerada com una causa de força major per poder parar la seva activitat laboral”, avisa el DINCAT. A més, als CET d’iniciativa social que ocupen a persones amb discapacitat i especials dificultats “són intensius en mà d’obra tot i no tenir volums de negoci elevats” i, per això, “caldria considerar-los com a PIME en cas que necessitin aplicar un ERTO, tot i tenir més de 250 persones treballadores”. També demanen que, en cas que s’hagin de presentar ERTE per cessament d’activitat, es mantinguessin les subvencions.

Un canal per informar les persones sordes

Davant la desprotecció d’algunes persones amb discapacitat durant aquests dies d’epidèmia, Grupo SIFU ha creat un canal de vídeo per informar les persones sordes sobre el Covid-19. “Les persones amb discapacitat no estan rebent la informació adequada”, alerten a l’entitat. Per això, amb la col·laboració de AGILS, han començat a generar tot de contingut accessible a través de la seva pàgina web.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article