Vergés insisteix en el confinament estricte: “És l’única manera de reduir la tensió als hospitals”

Afers Socials assegura partides especials per gent gran i víctimes de violència masclista i el pagament dels casos urgents de la Renda Garantida


La consellera de Salut Alba Vergés ha reiterat aquest divendres que les Unitats de Cures Intensives (UCIs) tindran una “tensió molt alta” en els propers dies i ha recalcat que estan treballant per augmentar la capacitat del sistema sanitari, amb mesures com sumar-hi els recursos de la privada, entre altres. La consellera ha afirmat que això, però, “no és suficient”, si la població no compleix el confinament. Per això ha recordat que el confinament és “l'única manera de reduir la tensió als hospitals”.

Vergés ha insistit a demanar la població “solidaritat” i que "es quedi a casa" per evitar més contagis i “protegir la comunitat, sobretot les persones més vulnerables”. La titular de Salut ha assenyalat que aquests dies el sistema s'està preparant perquè la pandèmia “sigui el menys dura possible” i que, per això, els hospitals estan fent un “viratge” en l'activitat assistencial en poc temps, perquè puguin donar resposta als casos greus de Covid-19 i, a la vegada, atendre els serveis i tractaments que no es puguin aturar, com oncològics o diàlisis, entre altres.

Sobre la polèmica pel material sanitari que hi ha hagut aquesta setmana entre el Govern i l'executiu espanyol, Vergés ha lamentat els “missatges i certeses d'empreses i centres sanitaris que no podien rebre el material o que veien aturades les comandes” i ha destacat que l'“obligació” de Salut és que el material arribi als hospitals. Vergés confia que continuï la “col·laboració” amb el Ministeri de Sanitat, que “sempre” hi ha hagut, ha dit. També ha subratllat que la crisi del coronavirus “ensenya que hem de col·laborar tots i, sobretot, les decisions s'han de prendre des de baix, en els centres sanitaris”.

Un dinar, l’origen del brot a Igualada

Aquest divendres també s’ha donat resposta a l’origen del brot de coronavirus d’Igualada. Ara se sap que prové d'un dinar el 28 de febrer amb més de 80 persones, moltes de les quals eren professionals de l'hospital de la ciutat, segons ha informat el secretari de Salut Pública, Joan Guix. El 9 de març es va declarar un clúster de casos en una família, amb cinc persones afectades.

La investigació epidemiològica va remuntar a aquest dinar, que era de jubilació d'un professional de l'Hospital d'Igualada i en què una persona d'aquella família va contagiar una part dels assistents. A partir d'aquí es van produir dues branques de contagi, una a dins de l'hospital i una altra d'expansió comunitària. Per rebaixar la pressió de l'Hospital d'Igualada aquests dies, el de Bellvitge li donarà suport continu.

Test ràpids i materials, “en els pròxims dies”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha promès aquest divendres que “en els pròxims dies” es començarà a fer test ràpids (PCR) de coronavirus i els hospitals disposaran d'un “subministrament estable de material de protecció”. Segons Illa, s'estan mobilitzant “tots els recursos de l'Estat” per fer-ho possible i per evitar els casos de desabastiment que denuncien governs com els de Catalunya i Madrid.

“Nosaltres estem centrant totes les energies en aconseguir material, no en polemitzar amb ningú”, ha dit en resposta a les crítiques rebudes. Les proves ràpides de detecció de coronavirus, ha afirmat, es faran primer a les zones que es considerin “prioritàries”. El repartiment de material, ha dit, tindrà un nou capítol aquest divendres amb el lliurament de 300.000 mascaretes, mentre que pel que fa a ventiladors el govern espanyol “està fent esforços en diverses direccions” per comprar-ne i produir-ne a l'Estat.

14,5 milions per a gent gran i víctimes de violència masclista

Així mateix, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat aquest divendres que la Generalitat avançarà els ajuts de lloguer als col·lectius especialment vulnerables, com les persones més grans de 65 anys i les dones de violència masclista. En la roda de premsa després de la reunió del Procicat, Budó ha explicat que es destinaran 14,5 milions d'euros per abonar els lloguers de gener, febrer i març en aquest moment “d'excepcionalitat” per la lluita contra el coronavirus.

Els casos més urgents de la Renda Garantida, garantits

Davant la situació d’emergència a causa de la COVID-19, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies també ha reajustat els canals de tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania per garantir-ne precisament el seu accés i tramitació, sobretot en els casos d’urgència. D’aquesta manera, pels casos de necessitats urgents s’atendrà des dels Serveis Territorials del Departament (preferentment de manera telefònica), les peticions que s’hagin de tramitar amb caràcter urgent. Les situacions d’urgència social s’atendran a través dels equips d’urgència dels Serveis Bàsics d’Atenció Social. Aquests casos es tractaran com a prioritaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article