Comencen a fabricar-se els respiradors 3D i se’n faran prop d’un centenar al dia

L’aparell neix de l’aliança entre el Consorci de la Zona Franca, HP, Leitat (Tecnio) i SEAT i abastirà les UCI i els hospitals


L'aliança entre el Consorci de la Zona Franca (CZFB), HP, Leitat (Tecnio) i SEAT juntament amb CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, han aconseguit desenvolupar el primer respirador de campanya industrialitzable preparat per a donar suport als hospitals i a les Unitats de Cures Intensives (UCI) en la lluita contra el coronavirus, on els “respiradors són essencials per salvar la vida dels pacients”. Aquest dispositiu, anomenat Leitat 1, “té la virtut de ser industrialment escalable, de manera que es pot arribar a una capacitat de producció d'entre 50 i 100 unitats diàries a partir d’aquesta setmana”, destaquen en un comunicat conjunt les entitats que han impulsat aquest projecte.

El disseny del Leitat 1 ha estat realitzat per l'enginyer de Leitat Magí Galindo i validat mèdicament pel doctor Lluís Blanch, director d'Innovació de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i expert en ventilació mecànica. “Es tracta d'un respirador de campanya en el que s'ha simplificat al màxim el seu disseny i components amb la finalitat de poder desenvolupar un dispositiu mèdic robust, d'utilitat i de menor complexitat facilitant la seva producció i assemblatge”, destaca el Consorci de la Zona Franca.

La seva producció s’ha posat en marxa immediatament aquest dilluns, ajustant els requeriments que puguin quedar pendents segons l'Agència Estatal del Medicament per al model millorat (Leitat2) sobre el qual ja s'està treballant. Per a la producció es compta addicionalment amb les empreses Airbus i Navantia que s'han unit a l'aliança, que també es recolzarà en la capacitat de producció d'usuaris i comunitats de makers, amb l'objectiu d'aconseguir incrementar la capacitat de producció en pocs dies. Aquestes comunitats de tècnics i enginyers també estan produint aquests dies mascaretes estanques en 3D.

Confecció de mascaretes i bates

També aquest cap de setmana s’han multiplicat les iniciatives per fabricar mascaretes i bastes industrials. Així, 500 voluntaris s'han ofert per ajudar al Consorci Hospitalari de Vic (CHV) a confeccionar mascaretes i bates. En un comunicat, el consorci explica que s'han superat “totes les expectatives”. Les bates i mascaretes es confeccionen seguint les indicacions dels professionals sanitaris i amb material específic del propi Servei de Rober del CHV.

Alhora, i gràcies a les donacions que han fet empreses, autònoms, institucions, entitats i particulars, el CHV disposa d'equips de protecció individual suficients que serviran als sanitaris “per alguns dies”. Malgrat això, el consorci ha destacat que també necessita mascaretes d'alta protecció (FFP2 i FFP3), bates impermeables i ulleres estanques.

Així mateix, un grup de voluntàries de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha confeccionat 1.000 mascaretes en un sol matí. La impulsora d'aquesta iniciativa, Conchi Morales, ja ha aconseguit mobilitzar “milers i milers2 de persones que volen col·laborar-hi, però necessiten més tela per seguir cosint-ne. Al principi, en van fer 2.000 de roba de cotó que serveix “com un filtre més” de les mascaretes d'un sol ús. Ara, però, han trobat un tipus de “teixit quirúrgic” que, segons Morales, va “perfecte per a sanitaris” ja que poden utilitzar-la directament i posteriorment rentar-la. Per això, Conchi Morales ha fet una crida perquè empreses i particulars donin aquestes teles i puguin seguir cosint més mascaretes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article