El tercer sector reclama també a l’Estat el “confinament total” de la ciutadania de Catalunya

Les entitats demanen de nou més equips d’atenció directa a col·lectius socials, mentre els professionals es queixen d’“incompliments greus”


La Taula del Tercer Sector i La Confederació han reclamat a l’Estat el confinament total de la ciutadania catalana d'acord amb l'informe de 70 investigadors que apunta en aquesta línia. En un comunicat han apel·lat al “compromís de país” i han demanat un “esforç” a entitats, empreses, treballadors, autònoms i societat civil. D'altra banda, han alertat que la pandèmia implica una “mancança important” de professionals al seu sector i han reclamat de nou “suport” per reforçar els equips d'atenció directa als diversos col·lectius a qui donen servei.

A més, les entitats demanen "circuits coordinats" per fer arribar equips de protecció al sector sanitari i a les entitats socials. "No podem posar en risc a professionals ni a persones ateses, algunes d'elles especialment vulnerables", alerten, i recorden que el tercer sector té "un paper clau" en el manteniment de serveis com l'atenció domiciliària, recursos i centres residencials, centres d'acollida, menjadors socials i repartiment d'àpats a domicili, entre altres.

Les entitats insten les autoritats autonòmiques i estatals a seguir impulsant mesures econòmiques per assegurar al màxim el manteniment de l'ocupació i per garantir la sostenibilitat econòmica de les entitats socials de país. “Necessitem blindar l'atenció a les persones més vulnerables”, conclouen.

#EmergenciaCRAE, les queixes dels professionals

Al seu torn, els sindicats més crítics alerten que les mesures que algunes entitats estan prenent no ajuden a protegir els treballadors. Per això, han difòs a les xarxes socials diversos canals de suport, perquè els professionals puguin fer arribar les seves queixes. Així, per exemple, la CNT Granollers ha difòs el correu electrònic [email protected], perquè els treballadors afectats puguin posar-s’hi en contacte i obrir les denúncies pertinents a la Inspecció de Treball per “incompliments greus”.

Amb l’objectiu de fer públiques les queixes, educadores socials de diversos CRAE han iniciat la campanya #EmergenciaCRAE per fer pública la situació del sector: “Manca d’avaluacions de riscos i plans d’actuació específics pel Covid-19, manca de protocols davant possibles contagis o quarantenes preventives, manca de guants i mascaretes o l’establiment de torns de fins a 24 hores i confinaments totals del personal laboral”. Els CRAE, alerten a la CNT, “es troben al límit per la falta de mesures preventives adaptades a la seva especial situació”.

“En aquests centres hi resideixen infants i adolescents tutelats per l’administració, els quals resten confinats al centre des del tancament de les escoles, sense possibilitat de veure les famílies ni a la xarxa propera”, argumenten, i expliquen que la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va emetre una instrucció amb recomanacions “massa abstractes i insuficients”, perquè “delega en les entitats que gestionen els CRAE l’aplicació de les mesures” i els sindicats constaten que no es compleixen.

En concret i com a exemple, assenyalen el cas del CRAE El Mas, al Baix Montseny (Vallès Oriental), on una delegada sindical va haver de demanar la baixa per quarentena preventiva en haver estat exposda a un cas confirmat de Covid-19 quan acompanyava a un adolescent al metge. El sindicat denuncia que “l’adolescent segueix en contacte amb la resta de professionals i criatures del centre que, a més, han estat informats amb comptegotes del possible contagi”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article