El racisme, un altre virus que s’expandeix igual de ràpid que el Covid-19

SOS Racisme denuncia que diferents col·lectius pateixen discriminació institucional, mediàtica i social arran la crisi sanitària


Aquests temps de coronavirus posen en evidència el millor i el pitjor de la societat. El millor ja ho sabem: professionals sanitaris combatent l'epidèmia amb determinació; xarxes de suport ajudant al veïnat més vulnerable; camioners, botigueres i supermercats treballant per no deixar-nos desabastits; persones que compleixen escrupolosament amb el confinament per no agreujar la situació; artistes que ofereixen moments superbs davant dels ordinadors, quan les hores del dia ja pesen.

El pitjor també ho sabem: els inconscients que no fan confinament correctament; famílies que viatgen a les segones residències, posant en perill als veïns de la nova població; persones que omplen els carros desesperadament, deixant sense provisions a la resta de la població; mitjans de comunicació que es fan eco de fake news o ajuden a crear pànic entre la població.

A banda de tot això, hi ha un fet que està passant per alt, tot i que algunes entitats n'estan alertant. Es tracte del racisme institucional, mediàtic i social que està sorgint a causa del coronavirus i que colpeja “amb duresa les capes més vulnerabilitzades de la societat”, tot i que queda “invisibilitzat i soterrat”, tal com ha denunciat Sos Racisme durant el Dia Internacional per l'Erradicació de la Discriminació Racial el passat 21 de març.

L'entitat recorda que com sempre que hi ha una crisi, “la diana dels atacs, les violències, les vulneracions i les exclusions flagrants dels drets són de les mateixes persones que històricament han estat discriminades: les persones racialitzades i les persones migrants”. Per exemplificar-ho amb fets i dades, l'entitat ha detallat quines són les actituds discriminatòries que s'han produït d'ençà que va sorgir l'epidèmia.

En aquest sentit, i en primer lloc, davant l'aparició dels primers contagis de Covid-19 a Europa, l'entitat apunta com es va articular tot “l'aparell racista” i “la legitimació d'aquest discurs per part dels mitjans de comunicació”, encarregats, segons Sos Racisme de "racialitzar" aquest virus. “Els atacs i la sinofòbia no s'han fet esperar i una societat acrítica ha escampat per les xarxes socials missatges racistes, reproduint el concepte de 'Yellow Peril'”, diuen des de SOS Racisme, en referència a l'expressió “perill groc”, creada als Estats Units fa dos segles i que va ser emprada per construir una imatge amenaçadora de la comunitat xinesa.

Un exemple clar d'això, recorda l'organització, va ser el tuit del secretari general de Vox contagiat per coronavirus, on afirmava que estava lluitant contra “maleïts virus xinesos”. “Aquests fets no són aïllats, i són una mostra més de com el discurs polític legitima i normalitza el racisme i la xenofòbia”, opinen des de SOS Racisme.

Un altre exemple de racisme flagrant aquests dies, lamenta l'entitat, ha succeït a Haro, La Rioja, on s'ha culpat al poble gitano de l'origen del brot a aquest municipi. Han aflorat imaginaris racistes històrics, on s'ha deshumanitzat i homogeneïtzat a les persones gitanes, mostrant-les com a descuidades i irresponsables”.

Racisme d’Estat i discriminació laboral

Així mateix, SOS Racisme adverteix que el tancament de les fronteres espanyoles i europees, entre altres països d'arreu del món, està negant drets bàsics com el dret d'asil i la llibertat de moviment i posa en perill la vida de milers de persones que escapen de contextos de violència i pobresa. Ara bé, diuen, “amb la finalitat d'assegurar la continuïtat de l'activitat econòmica i preservar la cadena d'abastiment segueix ben activa l'explotació de recursos del Sud global”. “La paranoia generalitzada, l'augment de casos i la decretació de l'estat de l'alarma ha provocat que el racisme d'Estat i estructural sigui encara més devastador”, constaten.

D'altra banda recorden que moltes persones, generalment migrades, s'han quedat fora de les mesures que ha pres l'Estat per ajudar als treballadors i treballadores, col·lectius “que mai han format part de les agendes polítiques”, com els manters o ferrovellers, les treballadores de la llar i les cures, dels hotels i restaurants, o els professionals del món agrari.

També lamenten que la paralització dels tràmits d'estrangeria posa en “perill” els projectes vitals i l'esforç de famílies senceres, i critica l'augment de les aturades per perfil racial a causa de l'estat d'alarma. “Els col·lectius que abans ja eren els principals afectats per les aturades, ara mateix ho són encara més”, sostenen.

Per últim, SOS Racisme denuncia la situació als CIE, on la crisi del virus posa en relleu les condicions dels interns, que “conviuen en cel·les col·lectives, no adequades a unes mínimes condicions d'higiene, sense una atenció mèdica contínua per a les persones amb malalties cròniques i amb l'exposició constant a agressions per part dels cossos de seguretat, perpetrades amb total impunitat”. Per això, reclamen “l'urgent” alliberació de totes les persones tancades, “encara més ara davant la impossibilitat de fer efectives les expulsions i deportacions”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article